Rendkívül nehéz év előtt áll Szlovákia, egyre csak növekszik az államadósság

2023. október 31. - 16:42 | Belföld

Tizenháromezer euró minden szlovák állampolgár után, beleértve a gyerekeket, a diákokat, a munkavállalókat és a nyugdíjasokat. Ekkora az ország jelenlegi nominális államadóssága, összesített értéke meghaladja a 69 milliárd eurót.

Rendkívül nehéz év előtt áll Szlovákia, egyre csak növekszik az államadósság
Robert Fico kormányfő és Erik Tomáš munkaügyi miniszter (Fotó: TASR - Jakub Kotian)

A hat százalékhoz közeli, előrejelzett deficittel együtt ez „veszélyes pénzügyi koktél” az állam számára – írja a Hospodárske noviny.

A helyzet pedig annál is inkább aggasztóbb, hogy a kamatemelés és az állampapírhozamok növekedése miatt drágulnak az államadósság finanszírozásának költségei.

Juraj Šuchta, a pénzügyminisztérium Pénzügypolitikai Intézetének elemzője szerint a konszolidációs terv új kormány általi bevezetése és végrehajtása nélkül megnő annak a kockázata, hogy Szlovákia a közeljövőben korlátokba ütközhet az adóssága refinanszírozásában.

A közgazdászok szerint a helyzet súlyos. Ha ugyanis a szociális juttatásokat meghirdető, jelentős konszolidációt elutasító kormány nem mutat hiánycsökkentési tervet, szóba kerülhet az ország besorolásának újraértékelése, a töréspont jövő év első felében jöhet. Az államháztartásunkkal szembeni potenciális befektetői bizalmatlanság pedig csökkentheti a befektetői érdeklődést.

A szakértők szerint a megoldás egy megfelelő államháztartási konszolidációs terv elkészítése lenne, ugyanis már maga a konszolidációs terv bemutatása nagymértékben megnyugtathatja a piacokat.


(HNonline.sk)