Rendkívül nehéz kezdés vár az iskolákra szeptemberben

2022. augusztus 16. - 14:47 | Belföld

Viktor Križo, a Szlovák Tanári Kamara (SKU) tagja szerint szeptemberben rendkívül nehéz kezdés vár az iskolákra.

Rendkívül nehéz kezdés vár az iskolákra szeptemberben
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Egyelőre kérdés, hogy szeptembertől ki vezeti majd az oktatásügyi minisztériumot. „Nagy bizonytalanságban vagyunk azt illetően, hogy ki vezeti majd ezt a forró részleget, és ki vállalja majd a felelősséget a számos bírált lépésért, amiket a minisztérium hosszú ideje képtelen volt orvosolni, mint ahogy erre az elmúlt tanév végén is figyelmeztettünk” – mondta Križo.

Hozzátette, az iskoláknak az energiaválsággal is szembe kell nézniük, amit csakugyan nem sikerült még megoldani. Rámutatott továbbá a járványhelyzet súlyos következményeire a gyerekek és a tanárok mentális egészségére nézve.

Az iskolák különösebb intézkedések nélkül kezdik meg a tanévet szeptemberben, Križo ezzel kapcsolatban pedig elmondta, hogy az SKU korábban is mindig a szakértők, orvosok, epidemiológusok és az oktatásügyi minisztérium szavára adott.

„Ha a miniszter és Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium gyermekgyógyászatért felelős szakértője helyesnek ítéli meg ezt a lépést, bízunk benne, hogy elegendő adattal és szakértelemmel rendelkeznek az ilyen kijelentéshez. Mi jelen pillanatban nem láthatjuk előre, hogy milyen súlyos lesz a helyzet” – tette hozzá Križo, aki szerint a tanárok többsége beoltotta magát.

A 2022/23-as tanévben az iskolák a járvány előtti üzemmódban működnek majd bármiféle jelentősebb intézkedés nélkül. A diákoknak nem lesz kötelező a szájmaszk viselése, és csak a pozitívan tesztelt személyeket különítik el. Súlyosbodó járványhelyzet esetén az igazgatónak lehetősége lesz rá, hogy osztályokat zárjon be öt napra, vagy járványszünetet hirdessen ki.


TASR/para