Rendkívüli állapotot hirdettek a kanyaró miatt a Nagymihályi járásban!

2018. július 11. - 08:10 | Régió

A kanyaró miatt kedden rendkívüli állapotot hirdettek a Nagymihályi járásban (okres Michalovce), amely 15:00-kor lépett érvénybe. Ezt Jana Cibereová, a Nagymihályi Járási Hivatal elöljárója közölte a sajtóval a válságstáb ülése után.

Elmondása szerint a válságstáb következő ülésére szerdán 8:00 órakor kerül sor, melyen Ján Mikas tiszti főorvos is részt vesz. Hozzátette: A rendkívüli állapot meghirdetésének oka a kanyarós betegek számának hirtelen megnövekedése, amelyre a nagymihályi kórházban figyeltek fel a hétvégén. „A válságstáb tagjainak a további javaslatai alapján döntünk a következő lépésekről, melyek annak a rendkívüli helyzetnek a javulásához járulhatnak hozzá, amely ma lép érvénybe a Nagymihályi járásban” – közölte.

Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szóvivője a TASR-nek elmondta, hogy a Nagymihályi és a Szobránci járásban (okres Michalovce, Sobrance) május elejétől július 9-ig 161 esetben diagnosztizáltak kanyarót, ebből 68 esetben laboratóriumi vizsgálat is igazolta a betegséget. A legtöbb megbetegedést Nagymihályban (Michalovce) vették nyilvántartásba (89), illetve Deregnyő (Drahňov) községben (35), ahonnan a kanyaró terjedni kezdett. A megbetegedések közül négyen Nagy-Britanniából hazaérkezve betegedtek meg, a többi eset ezekkel van epidemiológiai összefüggésben – magyarázta a szóvivő.

Štefan Zamba, a nagymihályi kórház járványügyi osztályának főorvosa azt mondta az újságíróknak, hogy kedd reggelig 29-en kerültek kórházba ezzel a dianózissal. „A múlt hétvégétől kezdődően az osztályunkon robbanásszerűen emelkedett a betegek száma. Úgy a vizsgálatra érkezőké, mint a kórházi kezelésre szorulóké” – jegyezte meg. A kórházi kezelésre szorulók összlétszáma több mint 140 volt. Ezek legnagyobb része gyermek volt: „statisztikailag a betegek körülbelül 85 százaléka. Jelenleg a gyermekpácienseknek körülbelül fele két éves kor alatt van” – tette hozzá.

A főorvos azt is elmondta, hogy a kórház több intézkedést is tett a járvány megelőzése érdekében. Az osztály minden munkatársa védőoltást kapott, és a járványügyi osztály férőhelyeinek számát is átmenetileg megemelték. Amennyiben a betegek száma tovább fog nőni, a kassai és az eperjesi kórháznak is készen kellene állnia a betegek felvételére. Ezenkívül: továbbra is szigorúan tilos a beteglátogatás a nagymihályi kórház egész területén. Zamba hozzátette: az, hogy a tiltást feloldják-e, a régió aktuális járványhelyzetétől fog függeni.


TASR/para