Rendkívüli állapotot hirdettek ki Dunaszerdahelyen!

A hatalmas felhőszakadás, az elárasztott utcák, udvarok és pincék miatt rendkívüli állapotot hirdettek ki Dunaszerdahelyen.

Rendkívüli állapotot hirdettek ki Dunaszerdahelyen!
Illusztráció - Cséfalvay Á. András / Paraméter

A városban harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe, a tűzoltók már több tucatnyi helyen avatkoztak be. Hájos Zoltán polgármester ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a felhőszakadás nagy gondokat okozott, ugyanis rendkívüli mennyiségű víz árasztotta el az utakat, a csatornahálózat pedig eleinte nem bírta a terhelést. Hozzátette, a felesleges vízmennyiség azóta lefolyt a csatornákon, a pincékben és az alacsonyabban fekvő házakban, udvarokon azonban sok helyen továbbra is áll a víz.

A hivatásos és az önkéntes tűzoltók mellett a város műszaki bevethető egységei is segédkeznek az egyes áradás sújtotta helyszíneken.

Čandal Tibortól, a járási tűzoltóság igazgatójától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy összesen 270 hívást kaptak, és csak Dunaszerdahelyen 70-80 helyszínen volt szükség a beavatkozásra

Ezek javarészt elárasztott pincéket, liftaknákat, alagsorokat és házakat. jelentettek. "Csak Dunaszerdahelyen 30 hivatásos és 52 önkéntes tűzoltó vett részt a mentésben, az önkéntesek emellett a saját falujukban is dolgoztak. A legsúlyosabb helyzet az iskoláknál, kórháznál, az Általános Egészségbiztosítónál, a Járási Hivatalnál és a Szlovák biztosító épületénél alakult ki" - fogalmazott.

Dunaszerdahely mellett a jelenlegi információink szerint Dióspatonyban is harmadfokú készültséget hirdettek ki, Malackáról pedig várják Dunaszerdahelyre a műszaki mentőszolgálat különleges egységét. A mentésben, elsősorban a kórháznál részt vettek a bősi komplex mentőszolgálat egységei is.

De még nicns vége: Čandal elmondta, továbbra is készültségben vannak, ugyanis szerda este 9-10 óra környékén a hidrológiai előrejelzés szerint újabb hatalmas esőfelhők érkeznek Dunaszerdahely körzetébe, és további nagy mennyiségű csapadékra lehet számítani.

Korábbi cikkeink:

Jégveréssel csapott le a felhőszakadás Dunaszerdahelyre és környékére! (VIDEÓK, FOTÓK)

HOPPÁ: Egy srác tényleg kipróbálta, lehet-e úszni Szerdahelyen (Videó)

Ekecsen, Légen és Dióspatonyban izomból tombolt a vihar

Pozsony víz alatt, kritikus a helyzet a fővárosban (Videók)

(TASR/parameter)