Rendkívüli állapotot hirdettek Washingtonban a közelgő hurrikán miatt

Az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban is rendkívüli állapotot hirdettek kedden  a közelgő Florence hurrikán miatt.

Muriel Bowser washingtoni polgármester Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy csatlakozik Virginiához, valamint Észak-, és Dél-Karolinához, amelyeknek kormányzói már hétfőn kihirdették a rendkívüli állapotot. 

Donald Trump elnök kedden nyilatkozatot írt alá, amellyel szükségállapotot hirdetett ki Észak-, és Dél-Karolinára. Ezzel szövetségi pénzösszegeket és más segítséget tett lehetővé a két déli állam számára. Twitter-bejegyzéséebn leszögezte: "sok év óta ez az egyik legrosszabb vihar, amely a keleti partvidéket sújtja". 

Dél-Karolinában kedd délig - a Henry McMaster kormányzó által megadott határidőig -befejeződött a partvidéki területek kiürítése, Észak-Karolinában és Virginia tengerparti vidékein még tart a kötelező evakuálás. Az észak-karolinai hatóságokat aggodalommal tölti el, hogy a Florence hurrikán várhatóan egy atomerőmű közelében, Southport városkánál ér partot. 

A szakemberek szerint a hurrikán kicsit ugyan csendesülhet is, de várhatóan 5-ös erősségű lesz, mire partot ér. 

Ralph Northam, virginiai kormányzó hivatala közleményt tett közzé, és ebben felhívta a figyelmet, hogy az állam belső vidékein "katasztrofális áradások, erős szél és szinte bizonyosan tömeges áramkimaradások várhatóak". Bizonyos területeken akár 50 centiméternyi csapadék is hullhat. A Potomac folyó partján fekvő virginiai Alexandria óvárosában már térdig érő víz öntötte el az utcákat, vízben állnak az éttermek és a kávézók. 

Az amerikai haditengerészet kivezényelte a nyílt óceánra a Virginiában állomásozó mintegy 30 hadihajóját. 

Kedden a kora délutáni órákban sajtótájékoztatót tartott Phil Murphy, New Jersey kormányzója is. Mint mondta: ebben az államban is készülnek a hurrikánra.  

Jeff Byard, a szövetségi Katasztrófa-elhárítási Hivatal (Fema) tisztségviselője több amerikai televíziónak is nyilatkozott. "Ez a vihar rendkívüli károkat okoz majd az országnak, hosszú idő kell majd az újjáépítéshez" - mondta. Jelezte azt is: a tengerparti vidékektől távol, az ország belsejében lévő tagállamokat - így például Nyugat-Virginiát, Pennsylvaniát, sőt, még Ohiót is - érinti majd a nagy kiterjedésű viharzóna. 

Közben Hawaiihoz az Oliviának elnevezett trópusi vihar közelít, az előrejelzések szerint szerdán reggel éri el a hawaii Nagy Sziget (Big Island) partjait. A közintézményeket, nemzeti parkokat és iskolákat keddtől zárva tartják. A trópusi vihar a meteorológusok szerint 38-44 centiméternyi csapadékot hoz majd.


MTI/para