Rendkívüli csúcsértekezletet tart a G7

2020. március 13. - 21:10 | Külföld

Rendkívüli csúcsértekezletet tart a hét legfejlettebb iparú ország az új típusú koronavírus terjedése miatt - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök pénteken.

A G7 értekezlete hétfőn lesz, a résztvevők nem személyesen, hanem videón keresztül fognak tárgyalni egymással.

Világszerte egyre több ország foganatosít intézkedéseket a járvány megfékezése érdekében.

Lengyelországban csütörtök délutánig 68 fertőzést regisztráltak, előző este 51 volt a fertőzöttek száma. Előzetes intézkedésként tizenkilenc lengyelországi kórházat fertőző, a koronavírus kezelésére szánt gyógyintézetté alakítják át.

Szlovákiában újabb kilenccel nőtt, s így már harmincra emelkedett a vírussal diagnosztizált emberek száma - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az egészségügyi minisztérium adataira hivatkozva. A fertőzöttek pozsonyi, túrócszentmártoni és kassai illetőségűek, van köztük egy gyerek is.

Eddig Szlovákiában közel ezer laboratóriumi vizsgálat készült, és 30 esetben mutatták ki a koronavírus jelenlétét.

Az országban pénteken reggel hatályba lépett azoknak a korlátozó intézkedéseknek a jelentős része, amelyeket Peter Pellegrini kormányfő jelentett be egy nappal korábban. Ezek között a legszélesebb körű, hogy Szlovákiába - miután az ország egész területén rendkívüli helyzet van hatályban - csak a szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be.

Az izlandi kormány pénteken március 16-tól betiltotta az olyan tömegrendezvényeket, ahol száznál több ember vesz részt. A százfősnél kisebb gyülekezeteknél pedig biztosítani kell a legalább kétméteres távolságot a résztvevők között. Az izlandi főiskolákat és egyetemeket átmenetileg bezárják, az alsó tagozatos iskolák és óvodák korlátozásokkal, de nyitva tarthatnak. Izlandon eddig 126 fertőzöttet regisztráltak.

Dánia szombat déli 12 órától határozatlan időre lezárja határait a járvány miatt - jelentette be koppenhágai sajtótájékoztatóján Mette Frederiksen miniszterelnök.

Bulgária pénteken bezáratta március 29-ig az iskolákat, az óvodákat és a felsőoktatási intézményeket, és 14 országgal szemben utazási korlátozásokat vezetett be, miután a fertőzöttek száma egy nap alatt hétről - több mint megháromszorozódva - a jelenlegi 23-ra gyarapodott. Egy ember már elhunyt a betegség következtében. Az országban az áruházak és gyógyszertárak kivételével elrendelték az üzletek zárva tartását, bezárták a mozikat, az edzőtermeket, a bárokat és az éttermeket is. A bolgár parlament rendkívüli állapotot hirdetett egyelőre április 13-ig.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök felszólította a lakosságot, hogy tartsa be az előírásokat, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegette meg a karantén ellen vétőket.

Svájc 10 milliárd svájci frank gyorssegélyt utalt ki a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek mérséklésére. Az alpesi ország emellett szigorú határellenőrzéseket vezetett be és egyelőre április 4-ig bezáratta az oktatási intézményeket. Svájcban és Liechtensteinben a fertőzöttek száma meghaladta az ezret. Svájcban is betiltották a százfősnél nagyobb tömegrendezvényeket.

Brazíliában az elnök, Jair Bolsonaro Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint negatív lett az államfőn elvégzett, a koronavírus kimutatására szolgáló orvosi teszt eredménye. Brazíliában jelenleg 76 fertőzött van.

A súlyos gazdasági és politikai válsággal küzdő Venezuela pénteken jelentette az első két megbetegedést az országból. Delcy Rodríguez alelnök bejelentette, hogy március 16-tól bezárják az oktatási intézményeket. Az egyik beteg egy 41 éves venezuelai, aki az Egyesült Államokban járt, a másik pedig Spanyolországban volt - közölte. Beszélt arról is, hogy a caracasi metró járművein csakis arcmaszkkal lehet majd utazni.

Pakisztán szintén bezáratta az iskolákat és tizenöt napra lezáratta határait, korlátozva a nemzetközi légijáratok számát is, hogy elejét vegye a fertőzés további terjedésének. Pakisztánból eddig 21 megbetegedést jelentettek.

Szaúd-Arábia a járvány miatt határozatlan időre elhalasztotta az eredetileg 2020-ban tervezett népszámlálást - közölte a helyi statisztikai hivatal. Az SPA szaúdi hírügynökség szerint a szunnita királyságban eddig 62 beteget regisztráltak.

A kanadai vezetés úgy döntött, hogy április 20-ig felfüggeszti a parlament üléseit, és azt javasolta az állampolgároknak, hogy tartózkodjanak a felesleges külföldi utaktól. Emellett jelentős pénzügyi támogatást ígért a járvány okozta gazdasági károk ellensúlyozására. Kanadában jelenleg 157 fertőzöttről tudni.

Marc Garneau kanadai szállítmányozás ügyi miniszter pénteken közölte, hogy a nemzetközi légijáratok fogadását bizonyos repülőterekre korlátozzák, június közepéig pedig nem fogadnak olyan turistahajókat a kikötőkben, amelyek fedélzetén több mint 500-an utaznak.

Peter Dutton ausztrál belügyminiszter bejelentette, hogy ő maga is megbetegedett, és kórházban kezelik. Dutton március 6-án részt vett az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzési és elhárító szakszolgálatainak tevékenységét összehangoló Five Eyes (Öt Szem) hírszerzési szövetség washingtoni konferenciáján. A közösségi médiában megjelent felvételeken Duttont az amerikai elnök lánya, Ivanka Trump és William Barr igazságügyi miniszter társaságában lehetett látni. Ausztráliából 156 megbetegedést jelentettek.

A konferencián szintén részt vett Tracey Martin új-zélandi belügyminiszter, aki önkéntes karanténba vonult teszteredménye kiértékelésééig - közölte a stuff.co.nz hírportál.

(MTI)

Címkék: koronavírus, G7