Rendkívüli ellenőrzéseket tart a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség a csallóközi mezőgazdasági üzemekben

A tárca intenzíven foglalkozik a dunaszerdahelyi járásbeli településeket érintő problémával, vagyis az ivóvíz magas növényvédőszer tartalmával, bár a kérdés túlmutat a minisztérium hatáskörén. 

Rendkívüli ellenőrzéseket tart a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség a csallóközi mezőgazdasági üzemekben
-illusztráció- (Fotó: Paraméter)

Annak ellenére, hogy a Közegészségügyi Hivatal az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozik, a környezetvédelmi miniszter felvette a kapcsolatot a hivatal illetékes képviselőjével, aki biztosította őt arról, hogy azonnal lépéseket tettek az ügyben.

Sólymos László miniszter szerint a tárca minden szakértelmét és erőforrását rendelkezésre bocsátja az ilyen helyzetek kezelésére, de mindenekelőtt a megelőzésükre. „Az ivóvíz minősége iránt senki sem lehet közömbös. Biztosíthatok mindenkinek, hogy amíg a tárca élén állok, megteszünk mindent, hogy megvédjük a legnagyobb értéket, amink van, vagyis az ivóvizet” - folytatja Sólymos László.

A tárcavezető a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőséggel is felvette a kapcsolatot. Azt az utasítást adta az ellenőröknek, hogy amint lehet, végezzenek rendkívüli ellenőrzéseket az érintett térségben. Mivel növényvédőszerekről van szó, elsősorban a mezőgazdasági üzemekre fókuszálnak majd az ellenőrök. A felülvizsgálatok célja annak megállapítása lesz, valóban úgy gazdálkodnak, hogy azzal nem veszélyeztetik az ivóvízforrásokat. Ellenőrzik majd azt is, milyen veszélyesnek minősülő szereket használnak, illetve hogyan tárolják ezeket.

A pontatlan híresztelések  megelőzése érdekében a minisztérium kikérte a Dionýz Štúr Állami Földtani Intézet véleményét is arra vonatkozóan, hogy a magas növényvédőszer-tartalom összefüggésbe hozható-e esetleg a vereknyei hulladéklerakóval. A szakemberek egyértelműen kizárták ezt a lehetőséget. Miközben a vereknyei hulladéklerakó közelében lévő monitoring-kutakból illetve Vereknye és a környékbeli falvak lakossági kútjaiból vett vízminták teszteredményeire támaszkodnak.

(-)