Rendkívüli ellenőrzést tartanak a csallóközi mezőgazdasági üzemekben!

A környezetvédelmi miniszter elrendelte a csallóközi mezőgazdasági üzemek rendkívüli ellenőrzését.

Rendkívüli ellenőrzést tartanak a csallóközi mezőgazdasági üzemekben!
Fotók: Paraméter

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet ellenőrzi a potenciálisan szennyező növényvédő- és gyomirtó szerek használatát

Sólymos László környezetvédelmi miniszter pénteken Csallóköznádasdon bejelentette, hogy rendkívüli ellenőrzéseket tartanak a térség mezőgazdasági üzemeiben. A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet vizsgálatainak célja annak megállapítása lesz, valóban úgy gazdálkodnak-e, hogy azzal nem veszélyeztetik az ivóvízforrásokat.

Csallóköznádasd az egyike annak a hat településnek, ahol az ivóvízben atrazint mutattak ki. A tárcavezető találkozott az érintett települések képviselőivel és biztosította őket arról, hogy a minisztériumtól minden támogatást megkapnak.

„A környezetvédelmi minisztérium kiemelten foglalkozik a kérdéssel. A megoldás és a hasonló helyzetek megelőzése érdekében minden szakmai kapacitásunkat rendelkezésre bocsátjuk, legyen szó a Szlovák Környezetvédelmi Felügyeletről vaqy a többi háttérintézményről” – jelentette ki Sólymos László miniszter. Elmondása szerint a vízművek és az ivóvíz felügyelete ugyan meghaladja a tárca hatáskörét, de ez nem jelenti azt, hogy a hivatalok egymásra háríthatják a felelősséget. Nem tehetik meg azt sem, hogy egyáltalán nem foglalkoznak a problémával.

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet rendkívüli ellenőrzései a potenciálisan szennyező anyagok kezelésére vonatkozó törvénynek betartására összpontosítanak majd. „Milyen anyagokat tárolnak, hogyan tárolják és kezelik őket" – mondta Anna Marčeková, a vízfelügyeleti osztály főellenőre, hozzátéve, az év folyamán több vizsgálatot végeztek ezen a területen, három esetben tártak fel szabálytalanságot, amiért bírságot róttak ki. Viszont egyetlen olyan mértékű vétséget sem találtak, amelyet összefüggésbe lehetne hozni az ivóvízforrások szennyeződésével.

„Meg kell hatványozni az erőfeszítéseinket, és ellenőrizni mindent, amit lehet. Már most kijelenthetem, hogy nem leszünk tekintettel semmire és senkire. Ha valaki megszegi az előírásokat, veszélyezteti a környezetet, nem érdemel kíméletes bánásmódot” – tette hozzá a miniszter.

Azon kívül, hogy elrendelte az ellenőrzéseket, a tárcavezető felvette a kapcsolatot több intézménnyel is. Elsőként az egészségügyi minisztérium alá tartozó Közegészségügyi Hivatal helyileg illetékes regionális kirendeltségének képviselőjével lépett kapcsolatba. A hivatal biztosította a minisztert arról, hogy azonnal lépéseket tettek az ügyben.

A miniszter a Dionýz Štúr Állami Földtani Intézet szakvéleményét is kikérte arra vonatkozóan, hogy a szennyezés nem hozható-e összefüggésbe esetleg a vereknyei hulladéklerakóval. A szakemberek egyértelműen kizárták ezt a lehetőséget.

„Ez is megerősíti azt, amiről folyamatosan beszélünk. A környezet védelme az emberek egészségének védelme is egyben. A tiszta vízre, levegőre, talajra fordított erőfeszítések a legfontosabbak. Elengedhetetlen, hogy a környezethez mindenki, az állam, a vállalatok és minden egyes polgár felelősségteljesen viszonyuljon"- zárta Sólymos László.

Hat dunaszerdahelyi járásbeli település vízvezetékében az atrazin gyomirtó szer koncentrációja meghaladta az egészségügyi határértéket, ami az ivóvízre vonatkozó  Európai Uniós előírások szerint kizárja, hogy ivóvízként használják a vezetékes vizet.


Kapcsolódó cikkek:

FIGYELEM: Bakán, Dercsikán és Csallóköznádasdon szennyezett az ivóvíz, ne fogyasszák!

Vegyszeres szennyeződés - Tartálykocsi biztosítja az ivóvizet három csallóközi településen

Bakától már Sárosfáig szennyezett az ivóvíz!


(para)