Rendkívüli helyzet Nyitrán: hétfőtől csak az mehet majd munkába, akinek negatív a teszteredménye

2021. január 5. - 17:22 | Belföld

Igor Matovič miniszterelnök szerint a Nyitrai járásban katasztrofális a helyzet, 50 százalékkal rosszabb, mint tavaly októberben Észak-Szlovákiában volt.

Rendkívüli helyzet Nyitrán: hétfőtől csak az mehet majd munkába, akinek negatív a teszteredménye
Fotó: TASR

Matovič bejelentette, hogy a kormány szerda reggel rendkívüli ülést tart, amelyen külön döntést hoznak Nyitra kapcsán. Ennek lényege, hogy megteremtik annak jogi feltételeit, hogy a nyitraiak hétfőtől három héten keresztül csak akkor mehetnek majd munkába, ha 7 napnál nem régebbi negatív tesztet tudnak felmutatni. A miniszterelnök nagyra értékeli, hogy Nyitrán belefognak a "becsületes" tömeges tesztelésbe, ami hasonlóan megy végbe, mint annak idején az árvai régióban. Az elképzelések szerint

három fordulója lesz a tesztelésnek, mégpedig az elkövetkező három hétvégén.

A kormányfő szerint Nyitrán szinte minden tizedik ember vírusos, és felháborítja az is, hogy a környék magánkórházainak önző a hozzáállása. A kormányfő felszólította ezeket a klinikákat, hogy segítsenek ebben a súlyos helyzetben.

Matovič pár órával a nyitrai sajtótájékoztatója előtt már jelezte, körvonalazódik egy tömeges tesztelés a járásban.

Marek Hattas polgármester szerint az egész régiót le kellene tesztelni. „Nemcsak Nyitra városáról van szó, ahol a lakosok száma 77 000, hanem az egész járásról a maga 166 000 lakosával. Nem lesz egyszerű, de meg tudjuk csinálni. Kitűnő polgármestereink vannak, és ha az emberek segítenek, akkor annak ellenére, hogy rendkívül kevés időnk van a tesztelés előkészítésére, meg tudjuk valósítani a tesztelést. Ebben a helyzetben ez az egyetlen észszerű megoldás. 100 000 jó minőségű teszt áll a rendelkezésünkre, és még továbbiakat is kaphatunk. A védőfelszerelések is biztosítva vannak. Nyitrán pénteken, szombaton és vasárnap fognak tesztelni, a községekben pedig szombaton és vasárnap” – mondta Hattas.

Milan Dubaj, a Nyitrai Egyetemi Kórház igazgatója szintén a tesztelésen való részvételre szólított fel. Mint elmondta, az intézményben a helyzet sokszor már az elviselhetőség határát is átlépi. „A covidos páciensek száma állandóan 200 körül mozog, mesterséges lélegeztetésre körülbelül 20-an szorulnak, és minden nap tíz fölött van az elhalálozások száma. Naponta újabb alkalmazottak hullanak ki, és közülük 200-an továbbra sem járnak munkába. Már nem tudom, hogyan fejezzem ki azoknak az embereknek a rendkívüli kimerültséget - testi és lelki szempontból is -, akik ezt naponta elviselik. Hogyan fejezzem ki az irántuk érzett csodálatomat, amiért minden körülmény ellenére továbbra is bejárnak a kórházba. Akkor léptük át azt a bizonyos határvonalat, amikor közülünk halt meg valaki. A napokban halt meg egy urológus kolléga, egy dolgozó a covid részleg sürgősségi osztályán, és ma, sajnos, egy belgyógyász vesztette életét. Ezek olyan dolgok, amelyeket én nagyon nehezen viselek el, ahogy a kórházi kollektíva is” – mondta Dubaj.

Peter Visolajský, a nyitrai kórház orvosa és az Orvosok Szakszervezeti Szövetségének (LOZ) elnöke ezért arra szólította fel az embereket, hogy a lehető legszigorúbban tartsanak be minden intézkedést, és jöjjenek el a tesztelésre. „Azok az intézkedések tényleg működnek, és tényleg életeket mentenek. A találkozásokat a minimumra kell csökkenteni, hogy a kórházakban a lehető legkevesebb páciens legyen. Meg szeretném kérni a magánrendelők orvosait, hogy jöjjenek segíteni a kórházakba. A harmadik kérésemet az egészségügyi dolgozóknak címzem, hogy jöjjenek segíteni a tesztelésben” – közölte Visolajský.

Korábban írtunk arról, hogy a nyitrai kórházban kritikus a helyzet, a teljesítőképesség határain működik, és keddtől szigorúbb járványügyi intézkedések léptek életbe a Nyitrai járásban, amelyek az óvodákra és az üzletekre vonatkoznak.

(p/tasr)