Rendkívüli pályázatot hirdettek családi házak felújítására

2023. december 1. - 15:31 | Belföld

Obnov dom néven pályázatot hirdettek családi házak felújítására. A felhívás keretösszegét az eredeti 15 millió euróról 27 millió euróra emelték. Péntektől felújítási támogatásra pályázhatnak azok a tulajdonosok, akiknek a háza földrengés vagy jégeső miatt károsodott meg. A TASR-t a Környezetvédelmi Minisztérium (MŽP) sajtóosztálya tájékoztatta.

Rendkívüli pályázatot hirdettek családi házak felújítására
Archív felvétel - TASR

A zöldtárca szerint nem kell attól félni, hogy a pályázók nem győzik elküldeni a kért anyagokat a pályázat lezárultáig, mivel a rendkívüli felhívás 2024 július végéig nyitva marad.

A program keretében 1200 háztulajdonosnak tudnak segíteni. Egy pályázó akár 22 800 eurót is kaphat.

A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség (SAŽP) a www.obnovdom.sk weboldalon közölte, mely településeket érinti a felhívás. A lista folyamatosan bővül az érintett önkormányzatok visszajelzései alapján. A minisztérium figyelmeztetett: nem minden listán szereplő ház kaphat támogatást. A SAŽP ellenőrzi az épület korát, melynek még 2013 előtt kellett felépülnie. A nyaralók és egyéb épületek tulajdonosai szintén nem jogosultak a pénzügyi hozzájárulásra.

A pályázathoz mellékelni kell a kérelmező meghatalmazását (ha több tástulajdonos van), a ház felújítás előtti állapotát rögzítő fotódokumentációt és egy bankszámla-igazolást.

(TASR)