Rendkívüli parlamenti ülésen akarja leváltani Pellegrinit az OľaNO

2019. augusztus 26. - 19:55 | Belföld

Rendkívüli parlamenti ülést akar összehívni az OľaNO Peter Pellegrini kormányfő leváltására, az ehhez szükséges képviselői aláírásokat kedden kezdi gyűjteni. A párt így reagál arra, hogy a kormányfő nem hívta vissza Monika Jankovská igazságügyi államtitkárt. Az SaS támogatja a kezdeményezést. 

Rendkívüli parlamenti ülésen akarja leváltani Pellegrinit az OľaNO
Fotó: TASR

„Támogatjuk Peter Pellegrini visszahívását. Már pénteken felszólítottuk Monika Jankovskát, hogy távozzon az államtitkári posztról”

- közölte Natália Blahová, a SaS frakcióvezetője. Szerinte Pellegrininek semmi más célja nem volt a hétfői nyilatkozatával, mint hogy takargassa a valóságot és időt nyerjen pártbeli kolléganőjének.

„Ilyen gyenge kormányfőnek semmi keresnivalója ezen a poszton”

– tette hozzá Blahová.

Pellegrini ma megismételte: ha beigazolódik a Monika Jankovskával kapcsolatban felmerült gyanú, határozott lépéseket fog tenni. Ugyanakkor nem akar újságcikkek alapján elítélni valakit, és nem akar beavatkozni a nyomozásba sem. Hozzátette: Jankovskának kell eldöntenie, hogy a jelenlegi helyzet használ-e neki, illetve a pártjának. Egyben visszautasította az ellenzék „hisztérikus kiabálást”, hogy a kormány nem tesz semmit.

Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszter azt nyilatkozta, azonnal indítványozni fogja Jankovská leváltását, amint bizonyíték lesz arra, hogy kapcsolatban állt Marian K.-val. Ha a Smer ezt követően is ragaszkodna Jankovskához, Gál kilátásba helyezte, hogy lemond.

TASR