A rendőrfőnök nem tűnik el önszántából: "Ha a miniszter veszi a bátorságot és levált, távozom"

Nem hajlandó önszántából távozni az országos rendőrfőkapitány tisztségéből - jelentette ki kedd délelőtti sajtótájékoztatóján Tibor Gašpar.

A rendőrfőnök nem tűnik el önszántából: "Ha a miniszter veszi a bátorságot és levált, távozom"
Tibor Gašpar (Fotó: TASR)

Hétfőn lemondott posztjáról Tomáš Drucker belügyminiszter, mivel elmondása szerint nem tudta leváltani Tibor Gašpar országos rendőrfőnököt, akinek személye megosztja a társadalmat.

Gašpar kedden sajtótájékoztatót tartott, hogy bővebben reagáljon a posztját érintő fejleményekre és Drucker távozására. A rendőrfőkapitány kijelentette:

"Nem mondok le, a végsőkig harcolni fogok."

A rendőrfőkapitány hangsúlyozta: nem hajlandó önszántából távozni, de ha a mindenkori belügyminiszter leváltja őt, vagy arra kéri, nyújtsa be lemondását, akkor ennek ő hajlandó eleget tenni.

"Én profi vagyok, nem vagyok politikus. A felelősség, hogy én rendőrfőnök maradok-e, a miniszteré. Ha a belügyminiszter veszi a bátorságot, és levált, vagy ha távozásra szólít fel, akkor annak eleget teszek"

- jelentette ki Tibor Gašpar. Elmondása szerint a civil szervezetek őt bíráló véleménye és a tüntetéseken elhangzó, őt elmarasztaló gondolatok nem reprezentálják az egész társadalom álláspontját.

Gašpar elmondta, hogy Drucker lemondása több mint meglepő volt számára, ugyanakkor megköszönte Peter Pellegrini kormányfőnek, hogy kiállt személye mellett. Gašpar a sajtótájékoztatón ismertette, hogy szerinte is szükség van arra, hogy utódját új törvényi keretek között válasszák meg. Amíg az új procedúra jogszabályi feltételeit létrehozzák, kész tovább irányítani a rendőrséget. 

"Ha az új miniszter azt akarja, hogy ne legyen a káosz, és az új rendőrfőnök megválasztásáig nyugalom uralkodjon, akkor meghagy engem a posztomon"

- jelentette ki a jelenlegi rendőrfőkapitány. Gašpar hozzátette: kb. őszig érvénybe léphetnek az új szabályok, és addig kész irányítani a rendőrséget, de arra is fel van készülve, hogy akár ma délután leválthatják. Tibor Gašpar egyúttal kijelentette: miután az új szabályok érvénybe lépnek, nem fog indulni a rendőrfőkapitányi posztra kiírt versenypályázaton.

(parameter)