RENDŐRFŐNÖK-VÁLASZTÁS: Lučanskýt és Šefčíket javasolja a bizottság

2019. április 10. - 11:43 | Belföld

A bizottság Milan Lučanskýt és Ivan Šefčíket javasolja Denisa Saková belügyminiszternek.

RENDŐRFŐNÖK-VÁLASZTÁS: Lučanskýt és Šefčíket javasolja a bizottság
Milan Lučanský (Fotók: TASR)

A parlament védelmi bizottsága Milan Lučanskýt, a jelenlegi ideiglenes rendőrfőnököt és Ivan Šefčíkot, a prágai rendőrségi attasét tartja alkalmasnak a rendőrfőkapitányi pozíció betöltésére, így őket ajánlja Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszternek.


Ivan Šefčík

Erről szavazással döntöttek szerdán a bizottság tagjai. Ivan Piliart, a Besztercebányai Kerületi Rendőrkapitányság főnökét nem találták alkalmasnak.


Ivan Piliar

A belügyminiszternek e két jelölt közül kell kiválasztania az új rendőrfőkapitányt. Utóbbit eddig is a belügyminiszter nevezte ki, de ajánlások nélkül. Az új szabályok értelmében a kinevezést egy álláspályázat előzi meg, illetve a parlament védelmi bizottságának ajánlása is szükséges hozzá.

Az új rendőrfőnök megbízatási ideje négy évig fog tartani. A pozíciót betöltő személy ismét kinevezhető lesz. Az új szabályozás értelmében a miniszter komoly indokkal leválthatja őt, a döntést azonban háromötödös többséggel jóvá kell hagynia a védelmi bizottságnak is.

A védelmi bizottságban helyet foglaló képviselők délután hallgatják meg a belügyminisztérium Felügyeleti Szolgálati Hivatalának igazgatói posztjára pályázó jelölteket: Martin Krčmárik rendőrfőkapitány-helyettest, Adrián Szabót, a hivatal jelenlegi igazgatóját, valamint Robert Zaplatíleket, a helyettesét.


(TASR/para)