Rendőrkutyák magyar bajnokságán járt sikerrel Csicsay Csaba és újonc belga juhásza

2017. október 6. - 16:43 | Régió

Az elmúlt hétvégén került sor a Szolgálati Kutyák Országos Bajnokságára a Békés megyei Dévaványán.

Rendőrkutyák magyar bajnokságán járt sikerrel Csicsay Csaba és újonc belga juhásza
Fotók: Paraméter

A megmérettetésen 24 versenyző vett részt, meghívtak két romániai versenyzőt is, de ők nem tudtak megjelenni. Szlovákiából egyedüliként a dunaszerdahelyi Csicsay Csaba kapott meghívást, és Devil Sony Black nevű, hároméves belga juhászával el is utazott.

„Az első versenye volt, de sajnos előtte három nappal úgy jártunk, hogy beszakadt a körme és emiatt sántított. Mielőtt elindultunk, elmentünk állatorvoshoz, aki adott neki fájdalomcsillapítót”

– mesélte a dunaszerdahelyi városi rendőrség munkatársaként dolgozó Csicsay.

Ilyen rossz előjelek ellenére a 24-ből végül kilencedik helyen végeztek, míg Csicsay Csaba elnyerte a bírók és segédek által odaítélt, a legeredményesebb hivatásos kutyavezetőnek járó különdíjat.

A rendőrkutyaversenyekhez hasonlóan ezúttal is több kategóriában kellett feladatokat teljesíteni. Csicsay elmondása szerint az engedelmességi gyakorlatok között volt a szokásos lábnál járás, fordulás jobbra, balra, illetve a hosszú távú fektetés. „Ez azt jelentette, hogy eltávolodtam tőle kb. 20 lépésnyire, háttal álltam neki, és neki közben ott kellett maradnia fekve. A másik versenyző eközben fent volt a pályán, de Devilnek engem kellett néznie, nem zavarhatta meg semmi” – fejtette ki.

A póráz nélkül végrehajtott gyakorlatok során kettejük munkáját 88 pontra értékelték a maximális 100-ból.

Fotó: Cs. Cs.

Ezt követte az őrző-védő gyakorlat, mely során egy kocsilopást szimuláltak. Ez Csicsay szavai szerint úgy nézett ki, hogy a tolvajt imitáló segéd épp feltör egy kocsit, amikor a rendőr rákiált. Erre ő futásnak ered a tett helyszínétől mintegy 40 méterre található másik autóhoz. Közben a kutyát utasítania kell, hogy szájkosarastul blokkolja őt, és gátolja meg, hogy elmeneküljön. A tolvaj közben eldob valamit, amit a kocsiból szerzett, de ez sem zavarhatja meg az ebet.

„Itt akadt egy olyan gondom, hogy én szlovákul beszélek a kutyával, viszont a segédek magyarországiak. Emiatt magyarul kiáltottam rá a segédre rá, hogy álljon meg. A kutya azt szokta meg ilyenkor, hogy azt kiáltom: „Zastavte sa!” A hangsúlyból viszont, ahogy ezt magyarul kiáltottam, azt gondolhatta, hogy neki szólok, és reagált. Sajnos ilyenen is veszítettünk pontot” – fogalmazott.

Elárulta, hogy szintén az egyik őrző-védő gyakorlat során Devil elkövetett egy olyan hibát, hogy ellőttek a feje mellett, miközben már fogta az emberét. „A gyakorlat itt úgy indul, hogy eldördül egy lövés, ekkor kieresztem a kutyát, és amikor már fogásban volt, eldördült még egy lövés a feje mellett. Ettől úgy felszökött az adrenalinszintje, hogy már nem eresztett, hiába utasítottam” – figyelmeztetett.

Az utolsó feladatnál egy kétszintes épületben kellett megtalálnia egy fegyverest, aki egy letakart ágy alá bújt el. Devil bement, és elvégezte a dolgát, szinte kitépte az elkövetőt az ágy alól. Ez pedig összesen 95 pontot ért a százból.

„Hároméves, és eddig csak edzettem vele, nem versenyeztünk sehol, most mutattam meg a világnak. Büszke vagyok rá, hogy így helyt tudott állni”

– összegezte Csicsay Csaba, aki már sokadik serlegét gyűjtötte be.

Három éve Nagyudvarnokban, egy nemzetközi rendőrkutyaversenyen szerezte meg a kutyavezetők között a harmadik helyet, tavaly pedig Nagyabonyban, egy szintén nagyszabású megmérettetésen tartolt.

(SzT)