A rendőrök ellenőrizni fogják a járáshatárokon a munkáltatói igazolást

2021. január 7. - 11:03 | Belföld

A rendőrség olyan intézkedéseket foganatosít, amelyekkel korlátozzák a lakosság mobilitását. Az ideiglenesen megbízott országos rendőrfőkapitány, Peter Kovařík felszólította az embereket, hogy tartsák be az intézkedéseket, és fontolják meg a kijárás szükségességét.

A rendőrök ellenőrizni fogják a járáshatárokon a munkáltatói igazolást
Fotó: TASR - illusztráció

Hangsúlyozta, a helyzet kritikus, nemcsak a Nyitrai járásban, hanem egész Szlovákiában. Éppen ezért január 6-tól, szerdától szigorúbb intézkedéseket vezettek be az egész ország területén.

A rendőrfőkapitány megerősítette, hogy a rendőrök ellenőrizni fogják a járáshatárokon a munkáltatói igazolást a kijárási korlátozás idején, amely egyelőre január 24-ig tart. Ellenőrzések lesznek a vasútállomásokon és a vonatokon is.

A rendőrség nem határozta meg, hogy milyen dokumentummal kell igazolni a munkavégzést, az a fontos, hogy hiteles legyen. A rendőrfőnök arra kér mindenkit, hogy aki él a kijárási korlátozás alóli kivételek valamelyikével, azok vigyék magukkal az azt bizonyító dokumentumot, ezáltal ugyanis megkönnyítik a rendőrök munkáját.

Kovařík közölte, a rendőrök igyekeznek kiszűrni azokat az embereket, akik a közösségi oldalakon arra szólítanak fel másokat, hogy ne tartsák be az intézkedéseket. Elmondta, ez igényes feladat, mert azonosítaniuk kell a valós személyt, aki a profilt működteti. „Nem elég, hogy ott van valamilyen név” – mondta, majd hozzátette, a rendőrök viszont „már bekopogtak bizonyos álhírterjesztők ajtóján”.

A rendőrség specifikus intézkedésekkel készül Milan Lučanský korábbi rendőrfőkapitány pénteki temetésére is. „Meggyőződésem, hogy ő maga sem értene egyet azzal, ha az emlékét nem a törvénnyel összhangban tisztelnék” – jegyezte meg.

December 31-től a rendőrség 38 311 esetben regisztrált törvénysértést az intézkedésekkel kapcsolatban. 5 396 vizsgált esetből 2 029 alkalommal igazolódott be, hogy megszegték a kötelező karantént. 6 874 ellenőrzött személyből 5 064 nem tartotta be a kötelező maszkviselést.

Kovařík hozzátette, a rendőrség minden lehetséges tartalékát bevetették Nyitrán, a rendőrök szükség szerint túlóráznak.


(TASR/DenníkN)