Rendőrök haltak meg pokolgépes merényletben

2023. március 6. - 09:59 | Külföld

Pakisztánban meghalt legkevesebb kilenc rendőr, további 16 pedig megsebesült hétfőn, amikor öngyilkos merénylő támadt az őket szállító teherautóra - közölte a rendőrség.

Rendőrök haltak meg pokolgépes merényletben
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Az eset Kaccsi körzet Dhadar településén történt. A helyszín mintegy 120 kilométerre délkeletre Beludzsisztán tartomány székhelyétől, Kvettától.

Abdul Hai Amír, a helyi rendőrség magas rangú tisztviselője elmondta, hogy az öngyilkos merénylő motorkerékpárjával hátulról nekihajtott a rendőröket szállító teherautónak. Hozzátette, hogy a halálos áldozatok száma emelkedhet, mert a sérültek közül nyolcan válságos állapotban vannak.

Beludzsisztán nagy, szegény és ritkán lakott tartomány Pakisztán délnyugati részén, Afganisztánnal és Iránnal határos. A térségben rendszeresek az etnikai, felekezeti és szeparatista hátterű erőszakos cselekmények.

A tartomány szénhidrogénekben és ásványi anyagokban gazdag, de a mintegy 12 milliós lakossága arra panaszkodik, hogy kirekesztik és megfosztják természeti erőforrásaitól.

Az erőszakcselekmények egy részét a Kína által tervezett, 50 milliárd dolláros Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó (CPEC) keretében a tartományban épülő létesítményeken dolgozó munkások, valamint rendvédelmi szervezetek tagjai ellen követik el. Beludzs szakadár csoportok többször hangoztatták, hogy ellenzik a kínai befektetéseket Beludzsisztánban, és azt vetik a kormány szemére, hogy az ott megtermelt javak más pakisztáni tartományokhoz kerülnek.

A tartományi rendőrséget ezen felül rendszeresen támadják a pakisztáni Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei is. Pakisztán az utóbbi hónapokban - különösen azóta, hogy a tálibok 2021 augusztusában átvették az ellenőrzést Afganisztánban - egyre romló biztonsági helyzettel néz szembe, különösen az Afganisztánnal határos régiókban.


MTI