Rendőrök kísérgetik a felháborodott hazatérőket az állami karanténközpontokba

2020. május 23. - 15:55 | Belföld

Újra működőképes a szlovák-osztrák határon található Jarovce-Kittsee határátkelő - írtuk ma a szlovák rendőrség hivatalos Facebook-oldalára hivatkozva. Most a belügyminisztérium pontosította, miért van ez így: a szlovák hatóságok szépen összeterelték az embereket és rendőri felvezetés mellett elkísérik őket az állami karanténközpontokba.

Rendőrök kísérgetik a felháborodott hazatérőket az állami karanténközpontokba
Facebook

Ahogy azt szombaton már jeleztük, létezik egy új rendelkezés, miszerint május 22-én 20:00-tól a külföldről hazatérőknek csak addig kell állami karanténközpontba vonulniuk, amíg elérhetővé válik a házi karantént lehetővé tevő úgynevezett intelligens megoldás, az eKaranténa alkalmazás. Aki ezt aktiválja, az hazamehet, és a 14 napos karanténidőt otthon töltheti,

a baj csak az, hogy bár az alkalmazás egyébként készen áll, de azt egyelőre nem hagyta jóvá az Apple és a Google.

Éppen ezért a szlovákiai tiltakozók zöme nem lépett át a határon és sokan már több, mint 24 órája várnak a határon, hogy elinduljon az "intelligens karantén". A belügyminisztérium délután jelezte, hogy "segít a határon tartózkodó embereknek elhelyezkedni az állami karanténállomásokon".

Ez abból áll, hogy a rendőrség nyilvántartásba veszi az ott tartózkodókat, majd a hazatérőkből konvojokat állít össze és a hatóság emberei szépen elkísérik ezeket az összeterelt hazatérőket az állami központokba. A szaktárca mindenkit megnyugtat, hogy ezekben a központokban elég hely áll rendelkezésre. Ugyanakkor a minisztérium arra is figyelmeztet, hogy

mielőtt a hazaérkezni vágyók megközelíti a határátkelőt, a korona.gov.sk oldalon ellenőrizzék, hogy már élesben működik-e az eKaranténa alkalmazás.

(para)