Rendőrök vezették el Ondrej Dostált

2015. október 16. - 13:28 | Belföld

Arra készült, hogy piros festékkel mázolja be Vasil Biľak emlékművét.

Rendőrök vezették el Ondrej Dostált
Fotó: Facebook / Ondrej Dostál

Ondrej Dostál először is jelezte a rendőrségen, hogy egyetért Peter Kalmus és Luboš Lorenz cselekedetével, akik ellen éppen rendőrségi eljárás folyik a Vasil Biľak szülőfalujában, Krajná Bystrá községben álló emlékmű lefestéséért. Miután ezzel az információval rendőrök nem kezdtek semmit, így maga kívánt cselekedni.

Odament a szovjet csapatokat 1968-ban behívó szlovák kommunista tisztviselő emlékművéhez, de ott már rendőrök várták, majd bevitték az őrsre, hogy magyarázatot adjon arra, mire készült. "Ott volt a rendőrség és megakadályozták. Most bevisznek Svidníkre, hogy magyarázatot adjak" - írta sms-ben a Denník N munkatársának.

Dostál csütörtökön a Facebook-oldalán már bejelentette, mire készül.

"Amikor az emlékműnél kibontottam a festéket és fogtam az ecsetet, felszólítottak, hogy ne tegyem, és üljek be az autóba"

- magyarázta. 11 óra után el is engedték, mintegy háromnegyed óra után.

Azt nem tudta megmondani, hogy őt is gyanúsítottként kezelik-e majd garázdaság bűntényében, mint a képzőművészeket. Azt viszont leszögezte, hogy nem a károkozás volt a célja, hanem hogy őt is meggyanúsítsák. Ha azonban ezt nem teszik meg, akkor "további lépéseket" tervez.

A kassai Peter Kalmus és Ľuboš Lorenz idén februárban az emlékmű felállítása után azonnal lemázolták azt vörös festékkel. Ráfestették többek közt azt, hogy "disznó".

A rendőrség vandalizmus ügyében indított ellenük eljárást, ők pedig hiába fordultak a főügyészséghez. 1600 euróra becsülték az általuk okozott kárt.

Iszák Attila ügyész a képzőművészek fellebbezését elutasította teljes egészében. Ezt azzal indokolta, hogy az emlékművet törvényesen állították, és méltánytalan volt, ahogy bántak vele. "Tettük indítéka ugyan lehetett, hogy kifejtsék nézetüket a kommunista rendszer egyik képviselőjével szemben, de a véleménynyilvánítás e módját objektívan vandalizmusnak kell, hogy tekintsük, ami pedig társadalmilag nem elfogadott" - jegyezte meg.

Ondrej Dostál először több aktivistával együtt levélben támogatta a két képzőművész tettét. Egy bűncselekmény támogatása ugyanis szintén bűnténynek számít. A rendőrség nem indított eljárást, ezért Dostál az ügyészséghez fordult, de az sem. "Ha a bíróság elítéli Peter Kalmust és Ľuboš Lorenzet, ugyanolyan büntetéssel kell sújtaniuk engem is. Ha nem elég a tett jóváhagyása, akkor szükség lesz a lefestésére" - írta Dostál a Facbookon azután, hogy megvette a festéket.

Denník N/para