RENDŐRSÉG: 11 szurkolót állítottak elő a szlovák–magyar derbi után, többen pénzbüntetést kaptak

A csütörtöki szlovák-magyar Európa-bajnoki selejtező előtt, közben és után több mint 600 rendőr ügyelt a biztonságra a nagyszombati Anton Malatinský Stadion közelében és a környéken.

RENDŐRSÉG: 11 szurkolót állítottak elő a szlovák–magyar derbi után, többen pénzbüntetést kaptak
Fotók: Cséfalvay Á. András – további képekért kattints!

Amint arról beszámoltunk, a szlovák labdarúgó-válogatott csütörtökön 2:0-ra legyőzte Nagyszombatban Magyarország válogatottját Eb-selejtezőn. A mérkőzés előtt és közben a szurkolók is hallattak magukról.

Már néhány órával a mérkőzés előtt beindult a fesztivál a stadion környékén: egy szlovák huligán teleszkópos gumibottal támadt a magyarországi szurkolókra, akik persze nem hagyták magukat. A szurkolókat követő rendőrök közbeléptek, semlegesítették az agresszorokat. Egy másik alkalommal épp a magyar szurkolók randalíroztak, ennek is gumibotokkal vetettek véget a rendőrök. A magyar drukkerek ugyanis a közel 20 ezer férőhelyes stadion közelében lévő gyorsétteremnél megdobáltak egy 10-15 fős szlovák csoportot, az összetűzés során néhány ütésváltás is történt, de a rendőrök hamar szétválasztották a feleket.

A szervezett szurkolói csoportot szállító autóbuszok, illetve autók egyenesen a létesítményhez hajtottak, így a megérkezéskor nem történt rendbontás. Azok, akik egyénileg utaztak a Pozsonytól ötven kilométerre lévő 65 ezer lakosú településre, többnyire a belváros sétálóutcájában hangolódtak az esti meccsre.

Eleinte kifejezetten barátságos volt hangulat, majd kora délutántól a magyar szimpatizánsok egyre hangosabbá váltak, időnként pedig Szlovákia gyalázásával provokálták a hazai szurkolókat, akik többségében nem válaszoltak. A rendőrök viszont felkészültek voltak: ahol nagyobb magyar csoportosulás alakult ki, ott háttérbe húzódva ugyan, de nagy erőkkel megjelentek.

A hazaiak többnyire kisebb társaságokban érkeztek a találkozóra, egyáltalán nem keresték a konfrontációt a magyarokkal, inkább a stadion közelében célba rúgással múlatták az időt.

Bár a selejtezőmérkőzés helyszínén lapvetően békés volt a hangulat, de több kisebb összetűzés így is akadt. Ezekről Nagyszombat megye rendőrségi szóvivője, Mária Linkešová tájékoztatta portálunkat.

Mivel rizikósnak nyilvánították a mérkőzést, a rendőrség biztonsági intézkedéseket foganatosított, a rendre pedig több mint hatszáz rendőr ügyelt a stadionnál és a környéken. Speciális gépjárműveket is bevetettek, valamint rendőrkutyák és lovas rendőrök is voltak a helyszínen.

A szóvivő közölte, a biztonsági intézkedések során nem került sor súlyosabb közrendsértésre. A rendőrökre több esetben azért volt szükség, hogy megakadályozzák a verekedést a szurkolói csoportok közt.

„A rendőrség összesen 11 embert állított elő, közülük 9-en magyar állampolgárok, egy személy pedig nagyszombati illetőségű. Nyolc esetben 150-től 200 euróig terjedő pénzbüntetésre bírságoltak magyar állampolgárokat kihágások miatt. Ezek a személyek pirotechnikai eszközöket vittek a stadion területére, és több esetben nem vették figyelembe a biztonsági szolgálat utasításait” – tájékoztatott Mária Linkešová.

Egy magyar állampolgár ellen köztisztviselő elleni támadás miatt indítottak eljárást. Egy 28 éves nagyszombati fiatalember pedig a közrendet veszélyeztette azáltal, hogy teleszkópos gumibottal a kezében provokálta a szurkolókat – ő is kétszáz eurós büntetést kapott.

Linkešová egyúttal közölte, továbbra is tart a videofelvételek kiértékelése, és amennyiben fény derül további jogellenes magatartásra, a rendőrség a törvény értelmében fog eljárni.


A mérkőzés: Szlovákia – Magyarország 2:0

Edzői nyilatkozatok: Hapal szerint nehezen született a szlovák győzelem, Rossi tudta, hogy másképp nem érhet véget a mérkőzés

Kapcsolódó cikkek:

Rendőrök várták a magyar szurkolókat a komáromi határátkelőnél

Szlovák huligán támadt egy gumibottal a magyarokra Nagyszombatban

Akadtak magyarok, akik Szlovákia gyalázásával szórakoztatták magukat

Parázs küzdelem helyett taktikai csatában győzte le Szlovákia Magyarországot

Szlovák-magyar Eb-selejtező: megdobták sörrel, cserébe góllal válaszolt


(fl)