A rendőrség felveszi a harcot az álhírek terjedése ellen

2018. január 5. - 14:11 | Belföld

Tibor Gašpar hadat üzent a hoaxoknak.

A rendőrség a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet az álhírek terjedésének megfékezésére – jelentette ki Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány pénteken tartott sajtótájékoztatóján.

„Az internet kiváló kommunikációs eszköz, amelyet a rendőrség is használ. Sajnos azonban olyanok is felfedezik, akik az interneten keresztül terjesztik az ál- és rémhíreket“ – mondta Gašpar a Facebookon megosztott videóban.

A rendőrfőkapitány szerint az álhírterjesztőket általában az szórakoztatja, hogy figyelik, milyen gyorsan teljednek az általuk kitalált információk.

„Első lépésként még karácsony előtt tisztáztunk egy helytelen információt, amelynek lényege az volt, hogy terrorfenyegetettség veszélye merült fel a pozsonyi karácsonyi vásáron“ – magyarázta Gašpar.

A rendőrség a továbbiakban is hasonló úton, például a közösségi oldalak által fogja tájékoztatni az embereket az álhírek terjedésére.

A sajtótájékoztatón a rendőrfőkapitány megemlítette a Marián Kotleba által terjesztett hoaxot is, amely szerint guantánamói menekülteket szállásoltak el Zólyomban, sőt, azt is hozzátette, hogy mindez 2,2 millióba került az államnak.

„Abban az időben nem volt a zólyomi menekültközpontban egyetlen menekült sem. A központot minimális mértékben használják ki. A 2,2 milliós összeg a belügyminisztérium migrációs hivatalának egész éves költségvetése. A zólyomi központ üzemeltetési költsége 4500 euró“ – tette helyre a dolgokat Gašpar.


TASR/para