A rendőrség figyelmeztet: Nehogy illegálisan működő tenyésztőtől vásároljunk állatot - figyeljünk oda a gyanús jelekre

2023. december 2. - 09:48 | Belföld

Az embereknek nagyon oda kell figyelniük arra, hogy nehogy illegális tenyésztésből származó állatokat vásároljanak.

A rendőrség figyelmeztet: Nehogy illegálisan működő tenyésztőtől vásároljunk állatot - figyeljünk oda a gyanús jelekre
Illusztráció -TASR

A gyanús tevékenységet haladéktalanul jelenteni kell a rendőrségen vagy a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőségen.

Ha az állatkereskedelem veszélyezteti annak túlélését, nemzetközi kereskedelmét korlátozza vagy tiltja a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES).

"Ha ön értesül arról, hogy egy eladó állat szerepel a CITES listáján, nézze meg a környezetvédelmi minisztérium honlapján, hogy a vásárlás jogszerű-e"

– közölte a rendőrség. Kétség esetén az Állami Természetvédelmi Hivatal adhat tanácsot.

Az érdekelt felek kérhetik az eladót, hogy tekintse meg a dokumentumokat. A rendőrség szerint az Európai Unió külön dokumentációt kér az állatok vásárlásához és eladásához. Ezeket közvetlenül a CITES végrehajtó szervénél, azaz a belügyminisztériumnál ellenőrizheti. A rendőrség figyelmeztet, hogy a bűnözők gyakran használnak hamis dokumentumokat az illegális értékesítés elősegítésére.

A kiválasztott állatfajt zárt, nem eltávolítható gyűrűvel vagy mikrochippel is meg kell jelölni. Ezért a rendőrség szerint ellenőrizni kell, hogy a benyújtott dokumentumban szereplő jelölési adatok pontosan megegyeznek-e a megvásárolt állat tényleges jelölésével.

"Ha az eladó csak nem hagyományos módszerekkel, például kriptovalutákkal, csak készpénzzel vagy harmadik feleken keresztül történő fizetéssel kér fizetést, ez jelzés arra, hogy valami nem stimmel"

- mondja a rendőrség. Ezek a kifizetések megnehezítik a rendőrség számára az eladások nyomon követését, és a bűnözők gyakran használják tevékenységük eltitkolására.

"Ha az eladó a vásárlás után további díjak megfizetését kéri, az azt is jelentheti, hogyönnek bűnözőkkel van dolga. A törvényes cégek önt előre értesítik a pluszköltségekről"

– mutattak rá.

A rendőrség szerint állatvásárláskor is fontos ismerni az eladót. A legálisan dolgozók közzéteszik nevüket, elérhetőségüket, referenciáikat, ügyfélszolgálatukat. Az illegális eladók névtelenek akarnak maradni. Az az eladó, aki csak online, végponttól végpontig titkosított üzeneteket akar használni, erősen gyanús. Az internetes vásárlás során a rendőrség mindig javasolja a chat funkció használatát az oldalon.

"Gyanús lehet az is, hogy az állat értékesítése közterületen, például parkolóban, üzemanyagtöltő állomáson történik. Ez azt jelentheti, hogy az eladó el akarja rejteni valódi kilétét"

– közölte a rendőrség.

Felhívták a figyelmet a rossz nyelvtani, gyanús felhasználóneveket és e-maileket tartalmazó hirdetésekre vagy rossz minőségű fényképekre is. Legyen óvatos azokkal a webhelyekkel, amelyekre az érdeklődőket a közösségi médián keresztül irányították.

A rendőrség szerint az egzotikus állatokat fizikailag is értékesítik, többnyire tenyészkiállításokon. Ott találkoznak a profi és amatőr eladók.

„Kerülni kell azokat az állatokat is, amelyeket rosszul gondoznak, vagy amelyeket nem megfelelő higiéniai körülmények között, illetve kisméretű műanyag/polisztirol tartályokban tartanak”

– szögezte le a rendőrség.

"Bármilyen kétség merül fel önben, ne vásárolja meg az állatot. Ne csábítsa önt az alkudozás. Amit ön megspórol az alkudozáson, azt szabálysértési bírságra költheti, sőt sok esetben magát az állatot is elveszítheti"

– figyelmeztet a rendőrség .

TASR/para

Címkék: állatkereskedelem