A rendőrség indítványozta a vádemelést Pavol Rusko ellen

Amennyiben bűnössége beigazolódik, Pavol Ruskót akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetik.

A rendőrség indítványozta a vádemelést Pavol Rusko ellen
Fotó: TASR

A rendőrség megerősítette, hogy vádemelést indítványoztak Pavol Rusko ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy megrendelte volt üzlettársának, Silvia Volzovának a megölését.

A további lépésről a felügyelő ügyész dönt. Amennyiben jóváhagyja a javaslatot, megkezdődik a bírósági tárgyalás. Silvia Volzová meggyilkolásának előkészítése ügyében a nyomzást lezárták. 

„A rendőrnyomozó javasolta a vádemelést Pavol R. ellen gyilkosság megrendelése ügyében. A további lépésekről a felügyelő ügyész dönt. Ha jóváhagyja a javaslatot, megkezdődik a per. Ez egy újabb ügy, amelyben a precíz rendőrségi munka eredményhez vezetett” – áll a rendőrség Facebook-oldalán csütörtökön közzétett bejegyzésben.

„Szerdán a nyomozó négy személy ellen indítványozta a vádemelést a Pozsonyi (Bratislava) Kerületi Ügyészségen. A további lépésekről a felügyelő ügyész dönt” – reagált a TASR megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya. Az ügyet eddig Michal Šúrek, a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze felügyelte, aki már november második felében arról tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy a nyomozást lezárták.

Marek Para, Pavol R. ügyvédje a TASR hírügynökségnek csütörtökön elmondta: az álláspontjuk szerint a nyomozó az eljárási hibák és a bizonyítási eljárás szabálytalanságai dacára tett vádemelési javaslatot azzal a céllal, hogy az ügyészségre és a bíróságra hárítsa a felelősséget. „Ha az ügyész ennek ellenére is vádat emel, és nem egészíti ki a nyomozást, ügyfelemmel bővebben is nyilatkozni fogunk” – tette hozzá az ügyvéd.

Pavol Rusko volt gazdasági minisztert és a Markíza televízió egykori vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy 1997-ben megrendelte egy alvilági csoportnál akkori üzlettársa, Sylvia Volzová megöletését. A gyanú szerint a gyilkosságot Mikuláš Černáknál rendelte meg.

Szlovákia történetében ez az első eset, hogy a rendőrség a legsúlyosabb bűncselekmény ügyében akar bíróság elé állítani egy egykori magas rangú politikust. Amennyiben beigazolódik Rusko bűnössége, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

A Pozsonyi Kerületi Bíróság május elején elrendelte, hogy tilos külföldre utaznia, rendszeresen találkoznia kell a nevelőtisztjével és elektromos karperecet kell hordania. A TASR információi szerint Rusko rendszeresen felkeresi a nevelőtisztjét a Pozsonyi Kerületi Ügyészségen.

Pavol Rusko ellen folyamatban van egy másik bírósági eljárás is a Markízával kapcsolatos váltók ügyében. A váltóügy másik vádlottja, Marian Kočner vállalkozó továbbra is letartóztatásban van. Az előzetes letartóztatás ellen emelt panaszáról a napokban dönt a Legfelsőbb Bíróság.

TASR/aktuality.sk/para