A rendőrség kihágásként kezeli a kutyáját autójával vontató nyugdíjas esetét – a férfit feljelentették az állatvédők

2018. május 12. - 10:33 | Régió

Egész Szlovákiát megrázta az az állatkínzási eset, amely Bátorkeszin (Komárom járás) történt. A Sloboda zvierat feljelentést tett az elkövető ellen, viszont nem elégedettek azzal, ahogy a rendőrség eljárt az ügyben.

A rendőrség kihágásként kezeli a kutyáját autójával vontató nyugdíjas esetét – a férfit feljelentették az állatvédők
Fotó: TV Markíza

Május 2-án, este 8 körül egy bátorkeszi családi háztól elkóborolt egy nagy termetű, fekete kutya. A kutya nyugdíjas, 74 éves gazdája autóba ült, hogy megkeresse a csavargó ebet.

Az idős férfi megtalálta a kutyát, ám az annyira rángatta őt, hogy nem tudta hazavezetni a házőrzőt. A nyugdíjas kötelet kötött a kutya nyakörvére, a zsinór másik végét pedig az autó hátuljához erősítette. Dumbo, a kutya elpusztult az úton hazafelé.

Egy huszonéves férfi számon kérte a nyugdíjason az állatkínzást, majd ebből kifolyólag súlyosan bántalmazta az idős embert.

A helyszínre kiérkező rendőrök úgy ítélték meg, hogy a kutyát nem kínozták, az ügyet pedig kihágásként jegyezték fel – viszont a bizonyítékot nem biztosították. „Ott voltak a szemtanúk és az állítólagos elkövető is. Egy dolgot viszont nem tettek meg a rendőrök: nem biztosították az elpusztult állat tetemét“ – mondta Paulína Dugovičová, a Sloboda zvierat elnöke.

Jelenleg a kutya felboncolását tervezik. „Jelenleg a boncoláshoz szükséges feltételeket gyűjtik, hogy pontosan meg lehessen állapítani a halál pontos okát. Bízunk benne, hogy a tetem még nem indult oszlásnak“ – tájékoztatott Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyeleti Hatóság igazgatója.

A szomszédok szerint a család jól bánt a kutyával, így nem kizárt, hogy a 74 éves férfi valóban nem volt tudatában annak, amit tett. Ez viszont nem változtat azon a tényen, hogy meggondolatlan cselekedetével megölte a kutyát.

A Sloboda zvierat is fenntartja annak lehetőségét, hogy nem volt szándékosság az ügyben, viszont szeretnék, ha az elkövetőt megbüntetnék. Ezért a férfi ellen feljelentést tettek.

tvnoviny.sk/para