A rendőrség még mindig vizsgálja a Szputnyik V-szerződést, amit Matovič és Krajčí zsírozott le

2021. szeptember 13. - 08:54 | Belföld

Augusztus végén járt le a tavasszal vásárolt Szputnyik V vakcinák szavatossági ideje, azóta már nem oltanak velük Szlovákiában, a rendőrség azonban továbbra is vizsgálja a vásárlásukkal kapcsolatban született egyik feljelentést.

A rendőrség még mindig vizsgálja a Szputnyik V-szerződést, amit Matovič és Krajčí zsírozott le
Marek Krajčí és Igor Matovič várta a vakcinákat (Fotó: TASR)

A Legfőbb Ügyészség eredetileg négy beadványt kapott a 16 milliós üzlet kapcsán, melyről Igor Matovič akkori miniszterelnök egyezett meg, és amit szerződés formában végül Marek Krajčí korábbi egészségügyi miniszter írt alá.

Veronika Martiniaková rendőrségi szóvivő a SME érdeklődésére azt közölte, hogy a köztisztviselői hatalommal való visszaélés, illetve a közvagyon hűtlen kezelésének gyanúját érintő feljelentést továbbra is vizsgálják. Büntetőeljárás egyelőre nem indult és az sem világos, hogy ezt a beadványt ki nyújtotta be.

Annyit tudni, hogy nem arról van szó, amellyel Tomáš Drucker egykori egészségügyi miniszter, a parlamenten kívüli Dobrá voľba párt elnöke dicsekedett el. Ő büntető feljelentést tett Matovičék ellen, amiért szerinte az exkormányfő szabotázst és hatalommal való visszaélést követett el oroszországi és magyarországi látogatásakor. A Pozsonyi Kerületi Ügyészség ezt a feljelentést megalapozatlannak tartotta.

Ápriliban, miután a szerződést nyilvánosságra hozták, több jogász is kijelentette, hogy annak megfogalmazása büntetőjogi felelősségre vonást vonhat maga után. A szerződés tartalmazott ugyanis olyan részt, mely szerint minden benne szereplő adat bizalmasnak minősül, miközben Szlovákiában kötelező nyilvánosságra hozni a kontraktusokat, melyek csak azt követően lehetnek hatályosak. Peter Kováč jogász például azt is kifogásolta, hogyan szerepelhet olyan egy ilyen szerződésben, hogy a nyilvánosságra hozatala 1 millió eurós szankcióval jár.

Hasonlóan kérdéseket vetett fel, hogy Szlovákia már áprilisban kifizetett előlegként 200 ezer eurót, amikor a szerződést még nem hozták nyilvánosságra. Ez csak azt követően történt meg, amikor Krajčí már távozott a posztjáról. Ugyancsak szerepelt a szerződésben egy olyan alapelv, mely szerint Szlovákiának akkor is ki kell fizetnie a 16 millió eurót a vakcinákért, ha azokat végül nem vásárolja meg. A szankciókat végül az új miniszter, Vladimír Lengvarský közbenjárásának köszönhetően sikerült egy függelékkel kiiktatni a szerződésből.

Lengvarský a kezdetektől fogva tartózkodóan állt a regisztrálatlan orosz vakcinához, nem is ajánlotta a vele történő oltást. A vakcinát Szlovákiában mostanáig mintegy 16 ezren kapták meg, ami az eredeti tervekhez képest jókora fiaskót jelent. Matovič ugyanis még arra számított, hogy legalább félmillióan oltatják majd be magukat vele. Ugyanakkor ő maga is ódzkodott eleinte ettől, július végén viszont végül megkapta az első adag Szputnyikot.

Az orosz vakcina európai regisztrációja máig várat magára. Márciusban ugyan elkezdődött a vakcina folyamatos értékelése, de még máig nem jegyezték be a hiányzó dokumentáció miatt.

(SME)