A rendőrség megerősítette, hogy őrizetbe vették Michal Suchobát

2021. február 17. - 18:52 | Belföld

A rendőrség megerősítette, hogy őrizetbe vették a Vámszedő (Mýtnik) ügyben gyanúsított Michal Suchobát az Egyesült Arab Emirátusokban - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Denisa Bárdyová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A rendőrség megerősítette, hogy őrizetbe vették Michal Suchobát
Fotó: Rendőrség

A szóvivő közölte, a megszerzett információkat eljuttatták az Interpol hálózatán keresztül az Egyesült Arab Emirátusokban működő hatóságokhoz. A keresett személyt ma vette őrizetbe az Interpol ottani egysége.

Katarína Kudjaková, a Speciális Büntetőbíróság szóvivője szerdán közölte, hogy Abu Dhabiból megerősítették Michal Suchoba őrizetbe vételét. Daniel Lipšic különleges ügyész azt mondta, az eljárásnak ebben a szakaszában nem ad tájékoztatást.

Peter Bubla, az igazságügyi minisztérium szóvivője szerdán úgy tájékoztatta a TASR-t, ha az Interpol megerősíti, hogy őrizetbe vették Michal Suchoba üzletembert az Egyesült Arab Emirátusokban, akkor 30 napon belül diplomáciai úton kérik a kiadatását.

A Specializált Büntetőbíróság február elején adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Michal Suchoba ellen. A NAKA a Vámszedő fedőnevű akció keretében vette őrizetbe František Imreczét, a Pénzügyi Hatóság korábbi igazgatóját. A nyomozók szerint Imrecze egy sokmilliós IT-tendert szőtt egy konkrét - Allexis nevű - cégre, mely társaság hátterében Imrecze egy barátja, Michal Suchoba vállalkozó, illetve az oligarcha Jozef Brhel áll. A rendelkezésre álló információk szerint az államnak 42 millió euró kára keletkezhetett az ügyletből, és az erről szóló szerződést titkosították.

Az akció ideje alatt Jozef Brhel a Kanári-szigeteken tartózkodott, ahonnan nem néhány nappal később megérkezett a bécsi repülőtérre, másnap délelőtt pedig már Pozsonyban hallgatták ki a hatóságok. A Smer-közeli oligarcha hirtelen rosszul lett, amikor a hatórás kihallgatását követően őrizetbe vették, ezért a ružinovi kórházba vitték, ahol a pszichiátrián helyezték el. A bíróság azóta elrendelte Imrecze és Brhel vizsgálati fogságát is.


(TASR/para)