A rendőrség szerint a pozsonyi tüntetésen nem történt rendbontás

2021. július 29. - 18:05 | Belföld

A rendőrség szerint a Pozsony városközpontjában zajló tüntetés során nem történt jelentős rendbontás. Személyre irányuló támadásról sem tudnak.

A rendőrség szerint a pozsonyi tüntetésen nem történt rendbontás
TASR

Egy autót megrongáltak, de a tettest a helyszínen letartóztatták. Ezt Róbert Bozalka rendőrfőkapitány-helyettes közölte a sajtótájékoztatóján.

A csütörtöki egész napos tüntetésnek Bozalka szerint 1000-1500 résztvevője volt.

„Nem tudunk jelentős rendbontásról. Nem voltak zavargások, sem emberekre irányuló támadások”

– tette hozzá Bozalka. Hangsúlyozta: az egész tüntetést kamerákkal figyelik, minden esetleges szabálysértést a következő napokban fognak kiértékelni.

„A rendőrség törvényszerűen járt el, a vízágyú használatához is törvényes indok kell”

– válaszolta Bozalka arra a kérdésre, hogy a rendőrség miért nem avatkozott be jobban a tüntetésbe. Az útblokádot a forgalom elterelésével oldották meg, hogy megőrizzék annak folyamatosságát.

„Ez egy nem bejelentett összejövetel volt. Az Elnöki Hivatal azt kérte, hogy biztosítsuk az elnöki palota kerítésének védelmét, amit meg is tettünk” – pontosított Viliam Adamec, a Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság igazgatója. Szerinte a rendőrségnek esélye sem volt arra, hogy meggátolja a tüntetőknek a városközpontban való vonulást.

„Nem tudjuk, hogy ki tartozik a tüntetőkhöz, mert nyár van, sok itt a turista, továbbá maga a hely is nagy. Amikor megoldottuk az egyik helyzetet, a tömeg más irányban haladt tovább. Nincs értelme annak, hogy az egész téren át a tömeget kergessük”

– magyarázta Adamec.

Több százan tüntetnek csütörtök reggel óta a pozsonyi Hodža téren, az elnöki palota előtt a járványügyi intézkedések, valamint Zuzana Čaputová köztársasági elnök, a kormány és a parlament ellen. Röviddel 11 óra után a tüntetők kivonultak az útra, és mindkét irányban lezárták azt. Ezenkívül több más utcát is blokkoltak. A Hodža tér környékén megbénult a forgalom. A rendőrség a csütörtöki, előre be nem jelentett demonstráció kapcsán azt közölte, megtették a szükséges intézkedéseket. és figyelemmel kísérik a helyzetet.

TASR