A rendőrség is vizsgálódhat az MKP finanszírozása körül!

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a magyar kormánytól vett fel pénzt az MKP, büntetés jöhet.

A rendőrség is vizsgálódhat az MKP finanszírozása körül!
Berényi József maga is kapott fizetést a Főnix PT-től (Fotó: TASR)

A szlovák állami szervek vizsgálják meg, hogy az Orbán-kormány valóban a Főnix polgári társuláson keresztül pénzelte-e az MKP-t az idei választások előtt. Miután az ügyről tájékoztatott az Új Szó és a SME, az Országos Választási és Pártfinanszírozást Ellenőrző Bizottság vizsgálatot indított.

A szerv a belügyminisztérium alá tartozik, a tárca pedig közölte, hogy a megszerzett információkat átnyújtják a büntetőjogi szerveknek.

A vágsellyei székhelyű Főnix polgári társulást Bíró Ágnes, az MKP korábbi alelnöke alapította, és a szervezet 2012 óta közel egymillió eurónyi támogatást kapott - írta korábban az Új Szó, amely a magyar infotörvény alapján, illetve az átlátszó.hu tényfeltáró híroldal segjtségével jutott az adatokhoz.

A dotációk a Szerencsejáték Zrt.-től (2012-ben például 225 ezer euró), a Bethlen Gábor Alaptól (2015-ben 64 ezer), illetve a magyar kormányhivataltól (2016-ban 645 ezer) érkeztek a társuláshoz. A pénzeket elvileg mindenre felhasználhatták, ami befér a "magyar közösség fejlesztésének" címszava alá, a Főnix azonban visszautasítja, hogy nyilvánosságra hozza, mire is ment el a zsozsó.

Pósa Lajos, a társulás elnöke nem kívánt reagálni a lapok megkeresésére. Pósa korábban a Poľnobanka vezetője volt, 2014-ben 45 ezer eurót adományozott az MKP-nak.

Az MKP több. neve elhallgatását kérő tagja az Új Szónak megerősítette, hogy a Főnix a választások előtt több párttag tevékenységét finanszírozta. A Főnix fizetési listáján szerepel Berényi József korábbi MKP-elnök is, ami kiderül a vagyonnyilatkozatából is. Berényi a márciusi választások után lemondott az elnöki posztról.

Menyhárt József újonnan kinevezett pártelnök a hét eleje óta nem reagált az Új Szó érdeklődésére ezzel kapcsolatban. Fiala Ilona sajtótitkár közölte, hogy azóta nem volt erre ideje, hasonlóképpen Berényi Józsefnek sem.

Az MKP alig több, mint 4%-ot szerzett a választásokon, nem jutott be a parlamentbe.

Gabriel Šípoš a Transparency International szlovákiai szervezetétől közölte, hogy a politikai pártok kaphatnak támogatásokat párton kívüli szervezetektől, de azokat be kell jegyezni, és transzparens számlán kellene róla informálniuk. Külföldről ugyanakkor nem fogadhatnak el sem közvetetten, sem közvetlenül támogatásokat - tette hozzá.

Šípoš szerint amennyiben igazak a párt finanszírozásával kapcsolatos információk, az súlyos törvénysértést jelent. A támgoatások eltitikolásáért a belügyminisztérium 10-től 100 ezer euróig terjedő pénzbírságot is kiróhat. Ha viszont a rendőrség is büntetőeljárást indít, akkor konkrét személyeket is meggyanúsíthatnak.

(SME/para)