A rendőrséget csak annak vezetője befolyásolhatja, szögezte le Gál Gábor

2020. január 15. - 16:23 | Belföld

A rendőrségre csak annak vezetője gyakorolhat hatást, és egyedül ő jogosult arra, hogy irányítsa ennek a bűnüldöző szervnek a munkáját. Ezt a szerdai kormányülés után állapította meg Gál Gábor (Híd) igazságügy-miniszter, reagálva az Andruskó Zoltán vallomására vonatkozó újságírói kérdésre. Andruskó azt állította, hogy Marian Kočner vádlott kapcsolatban állt a rendőrség vezetőivel és a Smer-SD párt több tagjával is.

A rendőrséget csak annak vezetője befolyásolhatja, szögezte le Gál Gábor
Gál Gábor (Fotó: TASR)
Kapcsolódó cikk:
Fico helyében Érsek Árpád elhúzna a politikából

„Ha valaki negatívan vagy a saját javára akarja befolyásolni a rendőrség munkáját, az törvényt sért, és visszaél a hivatali hatáskörével. Ilyen személyekkel szemben a bűnüldöző szerveknek kellene fellépniük” – szögezte le általánosságban a miniszter.

Arra a kérdésre, vajon Andruskó Zoltán vallomása után a rendőrség ki fogja-e vizsgálni az előző vezetés tevékenységét, igennel válaszolt. „Ha a rendőrség új információk birtokába jut, törvényből adódó kötelessége hivatalból eljárást indítani” – mutatott rá.

A többi miniszter nem kívánta kommentálni a bíróságon elhangzott tanúvallomásokat. „Az a fontos, hogy akiknek bíróság előtt kell állniuk, tényleg ott állnak” – jegyezte meg Sólmyos László (Híd) környezetvédelmi miniszter. Egyetértett vele Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszter is.

Andruskó Zoltánt kedden hallgatta ki a Specializált Büntetőbíróság szenátusa Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében. Andruskó beszélt többek között Marian K.-nak a rendőrséghez és a Smer-SD egyes politikusaihoz fűződő, „átlagon felüli” kapcsolatáról is. „Ha Marian K.-nak nem lettek volna ilyen kapcsolatai a rendőrséggel és a Smerrel, akkor ez az egész soha nem történik meg” – fűzte hozzá.

(TASR)