A rendszeres éjszakai munka növelheti a rák kockázatát

2018. január 10. - 12:28 | Tech

Az európai és észak-amerikai nőknél akár több mint 40 százalékkal is növelheti több rákfajta kialakulásának kockázatát a rendszeres éjszakai munka. 

A kínai Szecsuani Egyetem onkológusa, Hszüe-lej Ma és kollégái a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című amerikai szaklapban mutatták be kutatási eredményeiket.

Munkájuk során észak-amerikai, európai, ázsiai és ausztrál nőket vizsgáltak, és 61 korábbi tanulmányt elemeztek, így összesen 3,9 millió nő és csaknem 115 ezer rákos eset adatait értékelték.

Az éveken át rendszeresen végzett éjszakai munka a tanulmány szerint 19 százalékkal növeli a rák kialakulásának kockázatát, ám bizonyos rákfajták esetében ez a rizikó jóval nagyobb: a bőrrák esélye 41 százalékkal, a mellrák esélye 32 százalékkal növekszik. A gyomorrák kialakulásának esélye 18 százalékkal nagyobb az éjszakai műszakokban dolgozó nőknél, mint a csak nappal dolgozóknál.

A legnagyobb kockázatnak az éjszakánként dolgozó ápolónők vannak kitéve: a kutatás szerint 58 százakkal nagyobb esélyük van arra, hogy mellrákban betegedjenek meg. A gyomorrák rizikója 35, a tüdőráké 28 százalékkal nagyobb esetükben.

A szakértők ugyanakkor kiemelték azt is, hogy az ápolónők egészségügyi ismereteiknek köszönhetően gyakrabban vizsgáltatják meg magukat, ezáltal vélhetően gyakrabban diagnosztizálnak náluk rákot. A súlyosabb veszélyeztetettség hátterében az is állhat, hogy az éjszakai műszakok a kórházakban gyakran intenzívebbek, mint a nappali műszak.

A kutatás rávilágított arra is, hogy az ázsiai és az ausztrál nőket nem érinti a rizikó megnövekedése. Hszüe-lej elmondása szerint ez az eredmény meglepte őket. Lehetséges magyarázat lehet, hogy az európai és észak-amerikai nőknél magasabb a nemi hormonok szintje, amely összefüggésben áll olyan hormonális tényezőktől függő rákfajtákkal, mint például a mellrák.

Az eredmények arra utalnak, hogy szükség lenne az éjszaka dolgozó nők kiemelt egészségügyi védelmére, például biztosítani kell számukra a rendszeres orvosi vizsgálatot - írják a kutatók.


MTI/para

Címkék: rák, éjszakai munka