A rendszeres tesztelésnek, ahogy eddig ismertük, mától vége – mi marad?

2021. május 3. - 07:30 | Belföld

Május 3-tól az ország nagy részén, a bordótól jobb (piros, rózsaszín) besorolású járásokban megszűnik a tömeges tesztelés kötelezettsége olyan formában, mint eddig létezett. Ami marad, az az esti kijárási tilalom, illetve a maszkviselet.

A rendszeres tesztelésnek, ahogy eddig ismertük, mától vége – mi marad?
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Hétfőtől a Covid-automata szerinti piros és rózsaszín besorolású járásokban a legtöbb helyen és esetben megszűnik a negatív teszt bemutatásának kötelessége. Mivel csupán tíz olyan járás maradt a 79-ből, amely ennél szigorúbb besorolású (bordó), így ez az ország nagy részére érvényes. A magyarok által sűrűbben lakott járások közül csak a losonci maradt bordó.

Az említett rózsaszínű és piros járásokban nem kell már, hogy negatív teszt legyen nálunk, ha bármely üzletbe, étterembe vagy konditerembe megyünk. Ugyancsak nincs szükség negatív tesztre a legtöbb ember munkahelyére. Azoknak viszont igen, akik a kijárási tilalom ideje alatt, este 21 és éjjel 1 óra között mennek munkába vagy jönnek onnan. A piros járásokban 14, a rózsaszínűekben 21 napnál nem régebbi tesztre lesz szükség ilyenkor.

A bordó járásokban megmarad a tesztelési kötelezettség, 7 napnál nem régebbi tesztet kell felmutatni mindenhol.

A fentiekből kiderül, hogy a kijárási tilalom megmarad, viszont a piros-rózsaszín járásokban csak este 21 és hajnali egy óra között, tehát négy órára szűkül. Napközben tehát nem lesz kijárási tilalom, ami azt jelenti, hogy ezekben a járásokban látogathatjuk egymást, és szabadon mozoghatunk egyikből a másikba.

A bordó járásokban a kijárási korlátozás hajnali öttől másnap hajnali egyig tart, ez idő alatt nem lehet egymást látogatni. A szigorúbb kijárási tilalom este 21 órától értelemszerűen itt is érvényben marad.

Megszűnik a tesztelési kötelezettség az iskolák diákjai és szüleik számára is, csupán a fekete járásokban marad meg, ilyen viszont pillanatnyilag egy sincs.

Megmarad a szájmaszk, illetve reszpirátor viseletének kötelezettsége. Továbbra is FFP2-es reszpirátort kell viselni a munkahelyen, az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, illetve a nyilvános belterekben, az iskolákban viszont a diákoknak és a pedagógusoknak is elegendő lesz az egyszerű szájmaszk. A szabadban, illetve az utcákon is levethetjük a maszkot, ha nincs a közelünkben (5 méteren belül) olyan személy, aki nem velünk él egy háztartásban.

A bordó besorolású járások a következők lesznek (harmadfokú figyelmeztetés): Ilava, Kysucké Nové Mesto, Losonc, Martin, Myjava, Poltár, Považská Bystrica, Trencsén, Trenčianske Teplice, Tvrdošín.

A piros (másodfokú figyelmeztetés) besorolású régiók közé tartozik hétfőtől a Galántai járás, Kassa-vidéki járás, Lévai járás, Nagymihályi járás, Nagyrőcei járás, Rimaszombati járás, Rozsnyói járás, Vágsellyei járás, Szenci járás, Tőketerebesi járás, Nagyszombati járás, Nagykürtösi járás, valamint Pozsony és Kassa

A rózsaszín besorolású járások (elsőfokú figyelmeztetés) az alábbiak lesznek: Dunaszerdahely, Komárom, Nyitra, Érsekújvár, Skalica, Sobrance, Stropkov, Topoľčany, Zlaté Moravce.

(parameter/TASR)