Rengeteg antibiotikumot írnak fel az orvosok indokolatlanul

Tavaly összesen 3,9 milliószor írtak fel az orvosok antibiotikumot a pácienseknek országszerte.

Rengeteg antibiotikumot írnak fel az orvosok indokolatlanul
Fotó: TASR - illusztráció

Az összesített adatok kimutatták, hogy a legtöbb antibiotikumot felnőtt pácienseknek írták fel az orvosok. A gyógyszer felírása előtt az orvosok mindössze néhány esetben végeztették el a betegekkel az úgynevezett CRP-tesztet, amely kimutatja, hogy a szervezetnek ténylegesen szüksége van-e antibiotikumos kezelésre.

Az orvosokat semmi nem kötelezi arra, hogy az antibiotikum felírása előtt elvégeztessék a pácienssel a CRP-tesztet, a döntés tehát kizárólag az orvosok kezében van.

Az egészségügyi minisztériumnak is érdekében áll, hogy minél ritkábban alkalmazzanak az orvosok antibiotikumos kezelést, a WHO szlovákiai képviselete ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy az orvosok nagyon sok esetben feleslegesen írják fel ezt a gyógyszer. Szakértők szerint például a influenzavírusokat nem pusztítják el az antibiotikumok, de a légzőrendszer megbetegedéseit is felesleges vele kezeni.

Ráadásul a feleslegesen szedett antibiotikumok rezisztenssé teszik a baktériumokat, így szükség esetén a gyógyszer nem pusztítja el azokat.

A háziorvosok szakmai szövetségének (SSVPL) tagja, Jana Bendová megerősítette, hogy az orvosok számos alkalommal egyáltalán nem biztosak a dolgukban, amikor antibiotikumot írnak fel a páciensnek.

Általános Egészségbiztosító (VšZP) a teszt elvégzésének költségeit megtéríti a laboratóriumnak.


TASR/para