Rengeteg a földeken a repce, kevés a paradicsom és a paprika

2019. június 4. - 11:20 | Belföld

Gazdasági szempontból igazán előnyös üzletnek számít Szlovákiában a repcetermelés - írja a SME napilap online változata.

Rengeteg a földeken a repce, kevés a paradicsom és a paprika
Fotó: MTI-illusztráció

Míg 19 évvel ezelőtt 93 ezer hektáron, addig ma 154 ezer hektáron termelik a nem túl igényes, és 100 százalékban hasznosítható repcét az országban.

EU-s viszonylatban Szlovákia a repcetermelők élmezőnyébe tartozik. A legtöbb repceföld a szomszédos Csehországban van, ott a mezőgazdasági területek 16 százalékát használják erre a célra, Szlovákiában ez az arány 12 százalékos, ugyanúgy, ahogy pl. Németországban.

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a hazai repce több mint fele kerül exportra, a termény 45 százaléka marad az országban, amelynek legnagyobb részéből üzemanyag-komponens lesz.

A repcetermelés azért is lett ilyen elterjedt, mivel az üzemanyagoknak kötelezően tartalmazniuk kell valamilyen bio összetevőt, pl. a repcéből kivont metilésztert, és a repceolaj egyik legfőbb összetevője a növényi olajokból készült biodízel üzemanyagnak is. Az Európai Bizottság 2019-ben 7 százalékban szabta meg a kötelező biokomponens arányát az üzemanyagban, jövőre ez a szám nyolc százalékra emelkedik.

"A mezőgazdászok körében már csak azért is népszerű a repce, mivel termelése jelentős támogatást élvez, termesztése nem túl igényes, és jó áron, gyorsan lehet értékesíteni"

- nyilatkozta a SME napilapnak a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szóvivője, Jana Holéciová.

A kamara és a minisztérium egyetért abban, hogy Szlovákiában jelentős a repce- és a gabonatermelés, ellentében a zöldségtermeléssel. Ennek az az oka, hogy a zöldségek - hagyma, paradicsom, paprika - termesztése sokkal igényesebbnek számít, sok munka van körülötte, és az olcsó külföldi áru mellett nyomott áron lehet csak nagy tételben értékesíteni.

A nagytáblás gazdálkodás további hátránya a kártevők elleni permetezés, amelyből kifolyólag pusztulnak a rovarok, amelyek viszont táplálékot jelentenek más állatfajok számára. A szlovák madárvédők hivatalos adatai alapján Szlovákiában 60 százalékkal kevesebb fecske van, mint tíz évvel ezelőtt.

"Tény, hogy a rovarok radikálisan visszaszorultak, ami nagy problémát okoz a rovarevő madarak számára egész Európában"

- véli Radovan Jambor ornitológus.

(SME)