Rengeteg izgalmas program várja az érdeklődőket a Duna és a Kis-Duna mentén!

Júniusban összesen 40 kikapcsolódási lehetőség, izgalmas program vár ránk a Dunán és a Kis-Dunán.

Rengeteg izgalmas program várja az érdeklődőket a Duna és a Kis-Duna mentén!
Fotók: Paraméter/CEF

A Közép-európai Alapítvány (CEF), illetve a Duna Alap (Dunajský fond) által alapított kezdeményezés, a Napforduló a Dunán (Slnovrat na Dunaji) célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a folyó és környezetének szépségeire, közben pedig a résztvevők élményekkel gazdagodjanak. Az egyes rendezvények igyekeznek népszerűbbé tenni a folyót, és remek kikapcsolódási lehetősét nyújtani kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A keddi sajtótájékoztatón hivatalosan is megnyitották a Napforduló a Dunán harmadik évfolyamát. A főszervezők és a kezdeményezés főbb támogatóinak képviselői ismertették a rendezvénysorozat célját, és bemutatták az egyes programokat.


Juraj Čorba, a Közép-európai Alapítvány (CEF) munkatársa

Júniusban összesen 40 izgalmas rendezvényre kerül sor a Dunán Pozsonytól Párkányig, érintve a Kis-Duna környékét is.

Az érdeklődők kipróbálhatják a kajakozást és a kenuzást, az álló szörfözést (paddle board), hajózhatnak, interaktív, táncos-zenés rendezvényeken vehetnek részt. Felfedezhetik a védett természetvédelmi területeket, tanulhatnak a természetről, futóversenyen is részt vehetnek. A Napforduló a Dunán programsorozata remek gyermeknapi programokat kínál az egész családnak Pozsonyban és Komáromban.

Június 3-án, vasárnap rendezik meg a Slovnaft körüli futás 58. évfolyamát. Hétfőn délelőtt, június 4-én újabb kalandok várják az érdeklődőket Nemesócsán (Komáromi járás), a Dropie környezetnevelési oktató központban. Június 6-án, szerdán félnapos vízitúrát szerveznek Vajkán (Dunaszerdahelyi járás), 15-én és 16-án lehetőség lesz részt venni egy tanulmányi sétán, Doborgazon (Dunaszerdahelyi járás), melynek során kiderül, a kecskék és a juhok hogyan járulnak hozzá bizonyos területek újraműveléséhez.

Június 16-án Komáromban a kajakozásé és a kenuzásé lesz a főszerep, a dunacsúni vadvízi pályán pedig az álló szörfözés maratonját rendezik meg. 17-én csillagászati élményben lehet része, aki ellátogat a pozsonyi SNP hídon található UFO-ba. 23-án a lovak szerelmeseinek kedvez a program Csallóközaranyoson, Nagylélen. Ugyanezen a napon lehetőség nyílik átúszni az összes pozsonyi híd alatt a Szlovák Jegesmedvék Polgári Társulás szervezésében.

A hónap végén, 29-én és 30-án a Duna-nap alkalmából izgalmas programokkal várják az érdeklődőket Párkányban és Esztergomban. A rendezvénysorozat részletes programlistája a Slnovrat na Dunaji weboldalán áttekinthető. A legtöbb rendezvényre ingyenes a belépés.


A Napforduló a Dunán harmadik évfolyamának partnerei: Slovnaft a.s., Green Foundation Alapítvány, Pozsonyi Vízművek (Bratislavská vodárenská spoločnosť), valamint Pozsony, Komárom, Párkány, Somorja és Gúta városa.

 
(fl)