Rengeteg kikapcsolódási lehetőség júniusban a Dunán és a Kis-Dunán!

A nyár beköszöntével egyre hosszabbodnak a nappalok, így egyre több időt tölthetünk a víz mellett. A Napforduló a Dunán című kezdeményezés idén már második éve igyekszik népszerűbbé tenni a folyóvizeket. A kezdeményezés keretén belül öt héten át összesen 45 rendezvényt szerveznek a Dunán és a Kis-Dunán.

Rengeteg kikapcsolódási lehetőség júniusban a Dunán és a Kis-Dunán!
Fotó: Slnovrat na Dunaji

A keddi sajtótájékoztatón a főszervezők és a kezdeményezés főbb támogatóinak képviselői ismertették a rendezvénysorozat célját és a várható programokat. A projekt célja felhívni az emberek figyelmét a Duna szépségeire, gazdag élővilágára és környezetére.


Juraj Čorba, a Közép-európai Alapítvány (CEF) munkatársa
Fotó: Paraméter

A Napforduló a Dunán igyekszik összekapcsolni a nyilvánosságot azokkal az emberekkel, akik már régóta ismerik a folyót és foglalkoznak vele. Május utolsó hétvégéjétől egészen július első hétvégéjéig összesen 45 izgalmas rendezvényre kerül sor a Duna és a Kis-Duna mentén, Dévénytől egészen Párkányig. Élményekben gazdag nyári programokkal, vetélkedőkkel, sportolási lehetőségekkel, táncos előadásokkal, könyvfesztivállal, koncertekkel, csónakázással, hajózással, kerékpártúrákkal, kiállításokkal várják az érdeklődőket, ezen kívül pedig a természetben való barangolás során megfigyelhetik az élőlényeket és környezetüket, és természetesen a piknik sem maradhat el.


Ladislav Procházka, a Slovnaft kommunikációért felelős munkatársa
Fotó: Paraméter

A Napforduló a Dunán első évfolyamának sikereit követően idén még több szervezet, vállalat kapcsolódott be a kezdeményezésbe. Idén például Pozsonyon és Komáromon kívül, Bősön, Pozsonyeperjesen, Párkányban, Dunacsúnban, Dunaszerdahelyen, Somorján, Gútán, Doborgazon és Csallóközaranyoson is izgalmas rendezvényekre kerül sor az elkövetkező hetekben.

A legtöbb rendezvényre ingyenes a belépés, a teljes program a Slnovrat na Dunaji weboldalán áttekinthető. Újdonságnak számít, hogy idén művészi fotósorozat is készül az egyes rendezvényekről.

A tavalyi rendezvénysorozat legemlékezetesebb pillanatai:

Danube Day 2017 - Bősön, Komáromban és Pozsonyban

Európa második legnagyobb folyójának ünnepe június 29-re esik. Idén a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat a Vízgazdálkodási Építővállalattal együttműködve a Duna napja alkalmából izgalmas rendezvényekre invitálja az érdeklődőket.

Az első akcióra június 17-én, szombaton kerül sor a bősi vízerőműnél. Érdekes programok várják délelőtt 10 órától egészen 18 óráig a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Június 23-án, pénteken 15 órától egészen éjfélig lehetőség nyílik ingyenesen áthajózni a Duna egyik partjáról a másikra, Pozsony óvárosából Ligetfaluba. A hajózás este még érdekesebb lesz, ugyanis nemcsak az esti fényekben úszó város, hanem a kivilágított hajó is páratlan élményt biztosít. Az Óvárosban az Öreg híd alatt, illetve Ligetfalun a Magio-strandnál lehet majd felszállni a hajóra félóránként.

Június 30-án, pénteken a Duna-nap főszervezőivel egy megközelítőleg egyórás hajózáson vehetnek részt az érdeklődők Komáromban, délelőtt 10 órától 18 óráig.

A Közép-európai Alapítvány (CEF) a Duna Alap (Dunajský fond) program keretén belül tavaly megalapította a Napforduló a Dunán (Slnovrat na Dunaji) című kezdeményezést, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a folyó és környezetének szépségeire, közben pedig a résztvevők élményekkel gazdagodjanak.

A Napforduló a Dunán második évfolyamának támogatói: Slovnaft a.s., Green Foundation Alapítvány, Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa a.s.), Pozsonyi Vízművek (Bratislavská vodárenská spoločnosť), valamint a médiapartnerek:  Bratislava Tourist Board, Dunajská hrádza, Citylife.sk és az in.ba.


(parameter)