Rengeteg a kullancs az országban – térképen a veszélyzónák

2017. július 14. - 14:55 | Belföld

Egyre több az agyhártyagyulladásos megbetegedés az országban, ami a kullancsok által terjesztett fertőzés miatt alakul ki.

Rengeteg a kullancs az országban – térképen a veszélyzónák
Fotó: TASR

A legnagyobb veszélyt az emberre elsősorban azok az élelmiszerek jelentik, amelyek nyers kecsketejet tartalmaznak. A megfertőzött állat vére által ugyanis a vírus a tejbe is bekerül, a kullancsok pedig a különösen kedvelik a kecskék sima szőrzetét. A járványok kialakulásához pedig az is hozzájárul, hogy a tehéntejet gyakran keverik a kecsketejjel.

Mária Avdičová, a Besztercebányai Regionális Közegészségügyi Hivatal epidemiológiai részlegének vezetője elmondta, talán világviszonylatban is nálunk fordul elő a legtöbb ilyen fertőzött élelmiszer okozta járvány, amiért elsősorban a nem hőkezelt tejtermékek a felelősek.

Zuzana Krištúfková, a Szlovák Epidemiológiai és Vakcinológiai Társaság elnöke arra figyelmeztet, nem szabad alábecsülni a fertőzést, hiszen komoly szövődményekkel járó megbetegedésről van szó. A szakértő hozzátette, annak ellenére, hogy a legtöbb eset gyógyulással végződik, gyakran előfordul olyan is, hogy tartós szövődmények lépnek fel.

Az utóbbi időben az ország több régiójában jelentősen elszaporodtak a kullancsok – ami a globális felmelegedéssel magyarázható –, s azok közül is egyre több a fertőzött.

Az alábbi térképen a kullancsok jellegzetes előfordulási helye látható: az élősködők a legnagyobb veszélyt a közép- és észak szlovákiai régiókban jelentik, de nagyobb számban előfordulnak például az Érsekújvári és a Nyitrai járásban is.

Hlavné oblasti výskytu kliešťovej encefalitídy...
Forrás: UVZ SR


(UVZ/para)