Rengeteg nyudíjaskorú nővér dolgozik az egészségügyben

Szlovákiában rengeteg nyugdíjaskorú nővér van még munkaviszonyban. Több mint 100-an közülük már betöltötték 71. életévüket, 2800-an pedig 61 és 70 év között vannak – derült ki az Egészségügyi Nővérek és Szülésznők Kamarájának nyilvánosságra hozott adataiból.

Rengeteg nyudíjaskorú nővér dolgozik az egészségügyben
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az Egészségügyi Nővérek és Szülésznők Kamarája egyébként támogatja a KOVO szakszervezet azon javaslatát, hogy korábban mehessenek nyugdíjba az egészségügyi nővérek. A kamarának összesen 42 ezer tagja van.

„Az egészségügyi alkmazottak magas életkora nem biztosítja be a minőségi egészségügyi ellátást“ – nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Milan Laurinc, az Egészségügyi Nővérek és Szülésznők Kamarájának egyik vezetője. Nem tartja az jónak, hogy egy 62 éves nővér egyszerre tíz beteget gondozzon. A kamara nem először hívja fel a figyelmet az egészségügyi nővérek magas életkorára. Egy évvel ezelőtt  például petícióban kérte a kormányt, hogy tegyenek valamit annak érdekében, hogy a nővérek és a szülészeti asszisztensek hamarabb elmehessenek nyugdíjba.

Szlovákiában a 41 és 50 év körüli nővérekből összzesen 14 600 van – derült ki a kamara adataiból. Ötvenegy és 60 év közötti egészségügyi nővérből 11 500 van, 31 és 40 év közöttiből 9600-a, 21 és 30 év között 3000 nővér dolgozik az egészségügyben.

A KOVO szakszervezet petíciót indított annak érdekében, hogy elérjék azt, hogy az országban megteremtsék a korábbi nyugdíjazás feltételeit.  Eddig 14 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük. A KOVO október 14-re nagygyűlést szervezett Pozsonyban, ahol a jobb körülmények mellett fognak tüntetni.

A szakszervezet azt javasolja, hogy a nővérek 64 évesen elmehessenek nyugdíjba.

Január 1-től változások álltak be a nyugdíjkorhatárral kapcsolatban.

2017-ben a nyugdíjkorhatárral 76 nappal meghossszabbodott, 2018-ban ez 63 napra csökken. Azon személyek, akik 2018-ban akarnak nyugdíjba menni, 62 évesen és 139 naposan kérvényezhetik ezt.

 

TASR/para