Rengeteg pénz sorsa forog kockán, de a lengyel-magyar duó kész tovább makacskodni

2020. december 8. - 17:02 | Külföld

Újabb uniós csúcstalálkozóra lehet szükség a költségvetés ügyében - jelentette ki keddi varsói sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, megismételve, hogy tartja magát az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen elfogadott budapesti nyilatkozathoz.

Rengeteg pénz sorsa forog kockán, de a lengyel-magyar duó kész tovább makacskodni
Facebook

Morawiecki újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az uniós források ügyében a költségvetési és a jogállamisági kérdéskört nem szabad "összekeverni". "Ezt az álláspontot egyértelműen megerősítem" - tette hozzá. Megjegyezte: jogilag az Európai Tanács záró következtetései bírnak kötelező érvénnyel, nem pedig egy "megállapodás". A lengyel kormányfő ezzel feltehetőleg az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának soros német elnöksége közötti, a jogállamisági feltételrendszerre vonatkozó megállapodására utalt, amelyet novemberben nagyköveti szinten, minősített többségi szavazással, lengyel és magyar ellenszavazat ellenére fogadtak el a tagállamok.

Morawiecki lehetségesnek vélte, hogy a költségvetés ügyében az e heti uniós csúcstalálkozó után egy újabb állam- és kormányfői értekezletre lesz szükség. "Készülünk arra, hogy a tárgyalások, megbeszélések hosszú hónapjai következhetnek" - jelentette ki. Hozzáfűzte: Varsó átmeneti uniós költségvetés eshetőségével is számol. "Ebben a szakaszban semelyik forgatókönyvet sem lehet kizárni" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, számol-e azzal, hogy a helyreállítási alapot 25 uniós tagállam részvételére szűkítenék, Morawiecki úgy válaszolt, hogy "különféle lehetőségekkel számol". Aláhúzta: Lengyelország és Magyarország álláspontja a keretköltségvetés és a helyreállítási alap kérdésében egységes. Hozzátette: tartja magát az Orbán Viktor miniszterelnökkel aláírt budapesti nyilatkozathoz.

"Szinte naponta tárgyalok a magyar miniszterelnökkel, de a soros német elnökséggel is" - mondta. Kiemelte: ezen egyeztetések ténye "mit sem változtat" azon az állásponton, amelyet Lengyelország az uniós alapszerződésnek a jogállamiságról szóló 7. cikke, valamint az uniós eszközök lehívásának feltételrendszere közötti "demarkációs vonalra, teljes elválasztására" vonatkozóan megfogalmazott.

Közben kiderült, hogy Orbán Viktor Lengyelországba repült, és kedden 16 óra előtt leszállt Varsóban, ahol egy találkozóra ment Jarosław Kaczyńskivel, a legerősebb kormánypárt, a PiS elnökével és Morawiecki miniszterelnökkel – írta meg a lengyel 300POLITYKA, ami szerint azért találkoztak, hogy megegyezzenek az Angela Merkel német kancellárral kötendő kompromisszum végleges változatáról. A csütörtök-péntekre szervezett brüsszeli EU-csúcs egyik legnagyobb vitája arról szól majd, hogy Orbán és Morawiecki megvétózza-e a költségvetést a jogállamisági mechanizmustól való félelmében.

(MTI/444)