Rengeteg pénzről vitatkoznak a miniszterek, Boris Kollár elmondta, milyen esetben hagyja ott ezt a kormányt

2021. július 19. - 10:59 | Belföld

Boris Kollár új ötlettel állt elő a koalíciós tárgyalásokon, amivel ismét megbolygatta a kormányon belüli viszonyokat.

Rengeteg pénzről vitatkoznak a miniszterek, Boris Kollár elmondta, milyen esetben hagyja ott ezt a kormányt
Fotó: TASR

A parlament elnöke a néhány hónappal ezelőtti koalíciós válság kezelésének kompenzációjaként azt szeretné, ha a szülők gyermekenként legalább 150 euró egyszeri támogatást kapnának. Kormányzati partnerei nem lelkesednek ezért az ötletrohamért, de Kollár azt mondja, két lehetséges forgatókönyv létezik: vagy jóváhagyják ezt a koncepciót, vagy ennek az összetételű kormánynak annyi.

Kollárék elgondolása azt jelentené, hogy az államkincstár mintegy 120 millió euróval lenne üresebb. A Sme rodina fõnöke ragaszkodik ahhoz, hogy több százezer gyermek szüleinek legfeljebb 200 eurós járulékot fizessenek ki. Ez az újabb pénzszóró ötlet az állami források osztogatásának folytatása, amit néhány hónappal ezelőtt mutattak be.

Május közepén a kormányfő azt jelentette be, hogy a világjárvány miatt nehéz helyzetbe került családokban élő gyermekeknek 333 eurós egyszeri támogatást ítéltek meg, Akkor még 45 ezer kiskorúról beszéltek, most a Cas.sk 13,5 ezerről ír.

Az államkassza most esedékes megkönnyítése sokkal több gyermeket érintene. Kollár szerint 150 vagy 200 eurót fizetnének minden gyermek után, és körülbelül 750 ezer kiskorúval számolnak.

A koronavírus főleg a kisgyermekes családokat érintette negatívan, ahol a szülőknek sokszor otthon kellett maradniuk, ott kellett hagyniuk a munkahelyüket, hogy gondoskodhassanak a gyerekekről - nyilatkozta Kollár a Markíza televíziónak. Ő azt szeretné, ha ezt a juttatást csak azok kapnák meg, akik rászorulnak.

Maga a javaslat már készül és ahogy az ilyenkor szokás, a koalíciós partnerek javában egyeztetnek róla.

Nem minden miniszter lelkesedik az ötletért, és azt mondják, hogy inkább rendszerszerű megoldásra lenne szükség. A koalíciós pártok vezetőinek azonban július végéig meg kell állapodniuk ebben a kérdésben. Kollár viszont odáig ment el, hogy ha a többiek nem támogatnák ezt az elképzelést, akkor nem akar többé részese lenni a négypárti kormánynak. "Ha ez nem megy át ezen a kormányon, akkor nem számíthat ránk" - fenyegetőzik Kollár.

Szakmailag Milan Krajniak, a Sme rodina munkaügyi minisztere alá tartozik ez a kérdés, de ő egyelőre nem óhajtja részletezni, mit kezd ezzel a feladattal. "A tárgyalások a koalíciós partnerek szintjén folytatódnak. Majd időben tájékoztatjuk a lakosságot a családok megsegítésére javasolt intézkedések részleteiről "- válaszolta a szaktárca illetékese a lap megkeresésére.

Erről az egyszeri gyermekpótlékról akkor kezdődik a vita, amikor Igor Matovič pénzügyminiszternek kellene ismertetnie a régebb óta beharangozott adóreformjának részleteit. A pénzügyminisztérium tervezetének "zászlóshajója" egy állandó, 200 eurós gyermekpótlék lenne. A probléma az, hogy emiatt Matovič néhány adó emeléséről beszél, amiről Richard Sulík, az SaS gazdasági minisztere hallani sem akar.

(Cas.sk)