Rengeteg szemetet hagynak maguk után a hegymászók a Mount Everesten

2019. június 24. - 10:50 | Tech

Döbbenetesen sok szemetet hagyott a Mount Everesten az idei mászószezon után a minden eddiginél több hegymászó, a legfelső, 8000 méteren lévő táborban 30 sátrat talált egy független takarító csoport.

Rengeteg szemetet hagynak maguk után a hegymászók a Mount Everesten
Fotó: AP

A 4-es számú táborban, más néven South Colban a sátrak tartalmát szertefújták az erős szelek.

"A magasság, az oxigénhiány, a veszélyes, jeges, meredek sziklafalak és a rossz idő miatt nagyon nehéz leszállítani akkora tárgyakat, mint ezek a sátrak"

- mondta el az AP-nek Dava Szteven Serpa, aki 12 éve a Mount Everest megtisztításáért folyó kampány egyik vezéralakja, és aki a múlt hónapban önálló takarító expedíciót szervezett a világ legmagasabb csúcsára.

A légzési nehézségektől kimerült, hányingerrel küzdő turisták inkább maguk mögött hagyják a nehéz sátrakat, meg sem kísérlik levinni magukkal. A jégbe fagyott vásznakról szándékosan letépik a márkajelzéseket, hogy el ne vezessenek a tettesekhez - magyarázta Dava Szteven Serpa.

Az Everest-mászásokat szervező cégek turistánként csak 30 ezer dollárt szednek, az árakat többek közt a szemétszedésért szedett csekély díjakkal tartják alacsonyan.

Idén a becslések szerint 700 mászó, hegyi vezető és teherhordó járt a hegyen, hátra hagyott szemetük mennyisége megdöbbentette a tavaszi állami takarítóexpedíciókban részt vevő, serpa etnikumú dolgozókat.

"Egy órába telt egyetlen sátrak kivágni a jégből, hogy le tudjuk szállítani"

- tette hozzá Dava Szteven Serpa, akinek csapata mintegy 20 ezer kilogramm szemetet hozott le a hegyről 2008 óta.

Becslése szerint a South Colon felejtett 30 sátor és tartalmuk akár ötezer kilogramm szemetet jelenthet, leszállításuk "herkulesi munka lesz".

Nem lehet tudni, pontosan mennyi szemét maradt a hegyen, mert csak akkor válik láthatóvá, ha elolvad a hó. A 2-es számú táborban a takarítók szerint nagyjából 8000 kilogramm emberi ürülék maradt az idei mászószezon után.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre:
Címkék: Mount Everest