Rengeteg szemetet hagynak maguk után a hegymászók a Mount Everesten

2019. június 24. - 10:50 | Tech

Döbbenetesen sok szemetet hagyott a Mount Everesten az idei mászószezon után a minden eddiginél több hegymászó, a legfelső, 8000 méteren lévő táborban 30 sátrat talált egy független takarító csoport.

Rengeteg szemetet hagynak maguk után a hegymászók a Mount Everesten
Fotó: AP

A 4-es számú táborban, más néven South Colban a sátrak tartalmát szertefújták az erős szelek.

"A magasság, az oxigénhiány, a veszélyes, jeges, meredek sziklafalak és a rossz idő miatt nagyon nehéz leszállítani akkora tárgyakat, mint ezek a sátrak"

- mondta el az AP-nek Dava Szteven Serpa, aki 12 éve a Mount Everest megtisztításáért folyó kampány egyik vezéralakja, és aki a múlt hónapban önálló takarító expedíciót szervezett a világ legmagasabb csúcsára.

A légzési nehézségektől kimerült, hányingerrel küzdő turisták inkább maguk mögött hagyják a nehéz sátrakat, meg sem kísérlik levinni magukkal. A jégbe fagyott vásznakról szándékosan letépik a márkajelzéseket, hogy el ne vezessenek a tettesekhez - magyarázta Dava Szteven Serpa.

Az Everest-mászásokat szervező cégek turistánként csak 30 ezer dollárt szednek, az árakat többek közt a szemétszedésért szedett csekély díjakkal tartják alacsonyan.

Idén a becslések szerint 700 mászó, hegyi vezető és teherhordó járt a hegyen, hátra hagyott szemetük mennyisége megdöbbentette a tavaszi állami takarítóexpedíciókban részt vevő, serpa etnikumú dolgozókat.

"Egy órába telt egyetlen sátrak kivágni a jégből, hogy le tudjuk szállítani"

- tette hozzá Dava Szteven Serpa, akinek csapata mintegy 20 ezer kilogramm szemetet hozott le a hegyről 2008 óta.

Becslése szerint a South Colon felejtett 30 sátor és tartalmuk akár ötezer kilogramm szemetet jelenthet, leszállításuk "herkulesi munka lesz".

Nem lehet tudni, pontosan mennyi szemét maradt a hegyen, mert csak akkor válik láthatóvá, ha elolvad a hó. A 2-es számú táborban a takarítók szerint nagyjából 8000 kilogramm emberi ürülék maradt az idei mászószezon után.

Egyes mászók nem használnak alkalmi vécéket, hanem lyukat fúrnak a hóba, így az ürülék a szűk gleccserhasadékokba hullik. A globális felmelegedés miatt azonban a gleccserek és hasadékaik is egyre fogynak, a túlcsorduló mennyiségű ürülék pedig folyik le az alaptábor, majd a települések felé.

Az alaptáborban lakók olvasztott havat isznak, amit a kiolvadó, lefelé folyó ürülék szennyez.

Független szervezetek a szemételhelyezés állami szabályozását követelik, többek között a mászók ellátását biológiailag lebomló, nem szennyező ürülékes zsákokkal.

Az állam azt tervezi, hogy minden mászónak négyezer dollár letétet kell fizetnie indulás előtt, amit nem kap vissza, ha az előre nyilvántartásba vett és jelzéssel ellátott holmiját le nem hozza az Everestről.

(MTI)

Címkék: Mount Everest