Rengetegen halnak meg feleslegesen mellrákban Szlovákiában, pedig nagyon egyszerűen tehetnénk ez ellen!

2021. október 13. - 15:08 | Belföld

Pénteken rózsaszínbe borul több épület Szlovákiában – köztük az elnöki palota, a pozsonyi magisztrátus, a trencséni városháza, valamint az Általános Egészségbiztosító épülete is Pozsonyban a mellrák elleni küzdelem hónapja alkalmából.

Rengetegen halnak meg feleslegesen mellrákban Szlovákiában, pedig nagyon egyszerűen tehetnénk ez ellen!
Fotó: illusztráció

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a nők figyelmét a rendszeres mammográfiai vizsgálat fontosságára. „A mammográfiai vizsgálat a lehető legkorábbi stádiumban képes kimutatni egy esetleges daganatot, amikor még lehetséges a mellmentő műtét, gyakran kemoterápia szüksége nélkül. A vizsgálat megmentheti az életet” – hangsúlyozta Alena Kállayová, a Szlovák Radiológiai Társaság mammográfiai diagnosztikai szekciójának tagja.

Szlovákiában évente megközelítőleg háromezer nőnél diagnosztizálnak mellrákot, ebből akár 30 százalék az előrehaladott áttétes stádium. Évente megközelítőleg ezer nő hal meg mellrákban, tehát a diagnosztizált betegek harmada.

Rendszeres mammográfiai vizsgálaton a nők mindössze 30 százaléka vesz részt.

Amennyiben ez az arány 70-75 százalék lenne, akár 30-35 százalékkal is csökkenteni lehetne a mellrák okozta elhalálozási arányt.

Szlovákiában jelenleg 16 helyen végeznek mammográfiai vizsgálatot, amely fájdalommentes és nem veszélyes. Minden 50 és 69 év közötti nő jogosult Szlovákiában az ingyenes mammográfiai vizsgálatra. Azon nők esetében, akiknél nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata, évente javasolt elvégezni a szűrővizsgálatot.


(TASR)