Rengetegen megjósolták, most megtörtént: életét vesztette a Wagner-vezér, aki Putyin serege ellen is fellázadt

2023. augusztus 23. - 19:30 | Külföld

Szerda este 19:15 körül a BBC egymondatos hírben jelezte: Jevgenyij Prigozsin, a Wagner főnöke meghalhatott egy oroszországi repülőgép-balesetben, a fedélzeten tartózkodó további kilenc emberrel együtt. Pár órával később az orosz légiügyi hatóság is megerősítette a hírt, hogy a Wagner zsoldoscsoport alapítója rajta volt a tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen.

Rengetegen megjósolták, most megtörtént: életét vesztette a Wagner-vezér, aki Putyin serege ellen is fellázadt
Fotó: TASR

A repülőgép a moszkvai Seremetyjevó repülőtérről tartott Szentpétervárra. A fedélzeten három fős személyzet és hét utas tartózkodott. Mindenki meghalt - értesült a tárcától a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A Roszaviacija orosz légiügyi hatóság megkezdte a vizsgálatot a szerencsétlenség ügyében.

Az eset pontos körülményei még nem ismertek, de ide rímel az, hogy alig tíz napja arról számoltunk be, hogy reális esély van arra, hogy az orosz kormány nem finanszírozza tovább a Wagner orosz katonai magáncég tevékenységét, illetve hogy az orosz állam már lépéseket tett a Wagnert vezető Jevgenyij Prigozsin több üzleti érdekeltsége ellen azt követően, hogy a magáncég vezetője júniusban kudarcba fulladt lázadást indított az orosz katonai felsővezetés ellen.

Ugyanebben a hónapban Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense egy interjúban arról beszélt, hogy a Wagner-csoport vezetőjét majd megpróbálhatják megöletni, de egy héttel korábban Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő az Indexnek azt nyilatkozta, Prigozsin nem maradhat életben, az orosz hatalmi logika így működik, hiszen csak emlékezzen vissza az ember, hány orosz oligarcha potyogott ki az ablakon, mert fellázadtak. A brit Sky News hírműsorában megszólaló katonai szakértő azt mondta, a júniusi pancserpuccs után azt jósolta, a wagneres vezér várható élettartama 3 hónap csupán, erre meg tessék, bebizonyosodni látszik az, hogy ez csupán két hónap volt.

Ugyanakkor Rácz András Oroszország-szakértő a Forbes magazinnak azt fejtegette, hogy Putyin számára politikai hátránnyal járna, ha Prigozsin rövidesen „kiesne az ablakon”. Ha ugyanis mártírrá tenné a Wagner vezetőjét, az könnyen felerősítheti az elégedetlen hangokat.

A most meghalt zsoldosvezér vezette Wagner-csoport névadója az orosz katonai hírszerző szolgálat, a GRU egyik alakulatának volt parancsonka, Dmitrij Utkin tábornoknak harctéri neve. A Wagner valódi működtetője az a Jevgenyij Prigozsin, aki pályafutását még Szentpéterváron, előbb hotdogárusként, majd étteremtulajdonosként kezdte, ő szervezte meg az éppen hatalomra került Vlagyimir Putyin orosz államfő első nemzetközi fogadásait és díszvacsoráit. (Ezért kapta meg a Putyin szakácsa gúnynevet is.) Később szürke eminenciásként internetes trollbrigádot hozott össze. "Trollfarmja" a közösségi médián keresztül több nyugati ország politikai életére hatást gyakorolhatott. A netes trollhadserege kiépítése után aztán valódi zsoldoshadsereget szervezett a Wagner-csoporttal. A magánhadseregével aktívan részt vett afrikai és közel-keleti konfliktusokban, például Szíriában és a Száhel-övezetben. Az elmúlt másfél évben pedig az orosz–ukrán háború fontos szereplője is lett zsoldosaival.

Az ukrajnai harcok során azonban komoly konfliktusba keveredett az orosz hadvezetéssel, azzal vádolva őket, hogy katonáit csak ágyútölteléknek küldik a frontra. Hogy kifejezze nemtetszését, kereken két hónappal ezelőtt, június 23-án este lázadást indított zsoldosaival, és Ukrajnából több száz kilométert vonult Moszkva felé, több orosz várost, köztük az orosz–ukrán háború szempontjából kulcsfontosságú Rosztovot elfoglalva. Végül a lázadás kevesebb mint 24 óra alatt véget ért. Noha Putyin akkor hazaárulásnak minősítette a történteket és a Wagner fegyveresei a jelentések szerint többeket megöltek és repülőgépeket is lelőttek, nem történt felelősségre vonás. Prigozsin a harcosaival az alku részeként Fehéroroszországba vonulhatott, hogy ott részt vegyen a helyi hadsereg kiképzésében.

FRISSÍTVE: Késő este hivatalosan is közölte a Roszaviacija orosz légiügyi hatóság, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója rajta volt a tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen. A Roszaviacija MNT-Aero légitársaságra hivatkozó közleménye szerint a gépen háromfős személyzet és hét utas tartózkodott, köztük Prigozsin és a csoport parancsnoka, Dmitrij "Wagner" Utkin is.

(BBC/MTI/para/Telex)