Rengetegen rávágták az ajtót az Általános Egészségbiztosítóra, de hamisság lehet a háttérben

2023. december 11. - 12:53 | Belföld

146 ezren váltanak egészségbiztosítót az év elején, a Dôvera és az Union magán egészségbiztosítók ügyfeleinek száma emelkedik. Az állami Általános Egészségbiztosítónak (VšZP) kevesebb ügyfele lesz – jelentette be az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS). A TASR-t Monika Hudecová, a hivatal szóvivője tájékoztatta.

Rengetegen rávágták az ajtót az Általános Egészségbiztosítóra, de hamisság lehet a háttérben
Fotó: TASR - illusztráció

„Idén 173 531 átlépési kérvény érkezett az ÚDZS-hez, egyelőre 146 401 van jóváhagyva, 27 130-at visszautasítottunk - az ilyen kérvények száma csökkent a tavalyi évhez képest. A leggyakrabban maga a biztosított vonta vissza az átlépési kérvényét, erre idén október végéig volt lehetőség. A további ok a duplicitás, vagyis hogy egyesek két biztosítóba is átjelentkeztek ” – tette hozzá a szóvivő.

A Dôverának 40 876-tal több ügyfele lesz, az Unionnak plusz 7873, a VšZP biztosítottjainak száma 48 749-cel csökken. A hivatal közlése szerint az átlépésnél az egyes biztosítók által nyújtott kedvezmények és kiegészítő szolgáltatások nyomtak a legtöbbet a latban.

Emellett az adatokból az is kiderül, hogy az ország legszegényebb régióiban a legnagyobb a biztosítók közti ügyfélvándorlás, sok esetben olyan településen, ahol jelentős roma kisebbség él. „Sása településen (Nagyrőcei járás) a lakosok közel 48%-a váltott biztosítót, Gömörlipócon (Lipovec, Rimaszombati járás) a 42%-uk” – folytatta a szóvivő.

Az ÚDZS ennek kapcsán a biztosítók tisztességtelen ügyféltoborzó módszereire figyelmeztetett, jelenleg is több bejelentést vizsgál. Az elszigetelt közösségekben élők közül sokan állítják, hogy pénzt kaptak az átlépési nyilatkozat aláírásáért az egészségbiztosító ügynökétől. „A hivatal több közigazgatási eljárást is folytat az átlépések kapcsán mindhárom egészségbiztosítóval szemben, és ezek miatt szankciókra számíthatnak” – mondta Marián Béreš, a hivatal egészségbiztosítási ellenőrző osztályának igazgatója.


(TASR)