A répa, az őszibarack és a szilva adóját se csökkenti az SNS - értelmetlenségekre mutatott rá Simon Zsolt

2019. szeptember 18. - 15:04 | Belföld

Az egykori földművelésügyi minszter, jelenlegi független parlamenti képviselő, Simon Zsolt (Magyar Fórum) kifogásolta az SNS által benyújtott törvényjavaslatot bizonyos élelmiszerfajták áfájának csökkentéséről.

A répa, az őszibarack és a szilva adóját se csökkenti az SNS - értelmetlenségekre mutatott rá Simon Zsolt
Simon Zsolt

Többek között azt nehezményezi, hogy az áfa csökkentése nem bizonyos élelmiszercsoportok, hanem csak bizonyos kiválasztott fajtákra lesz érvényes. A konkrétumokból kiderül, mire gondolt.

Az alacsonyabb áfájú élelmiszerek közt a gyümölcsöket illetően akad néhány értetlenségre okot adó tétel. Például nem szerepel köztük a cseresznye, a sárga- és az őszibarack sem, ugyanakkor köztük van a Szlovákiában jóval ritkábban termesztett birs - hívta fel a figyelmet Simon.

Kifogásolta a zöldségek kiválasztását, hiszen olyan alapvető zöldség nincs köztük, mint a répa vagy a petrezselyem.

"Magyarázzák meg, kérem, hogy a répa miért nincs benne? MIért nem lehet ott a szilva, de az alma és a körte igen?" - veti fel.

További példát említett a pékárunál, melyek között a kisebb, 40-50 grammos kiflikre vonatkozóik majd az adócsökkentés, a nagyobbakra viszont nem. A tejtermékeknél pedig a túrót hiányolta.

Simon Zsolt szerint káoszt eredményez a javaslat.

Eva Antošová (SNS), az egyik beeterjesztő részben reagált Simon felvetésére, és azzal indokolja a répa kivételét, hogy kizárólag az erre a zöldségfajtára vonatkozó adócsökkentés 6 milliós kiesést eredményezne.

Ondrej Dostál viszont ennek kapcsán arra figyelmeztetett, hogy a pénzügyminisztérium hiába kérte, hogy az SNS számolja ki, mekkora kiesést okoz a költségvetés bevételi oldalának az adócsökkentési javaslat, ezt nem tették meg, holott szerinte összességében, nagyságrendileg mintegy 150 millió eurós tételről lehet szó.

(Denník N)