Repül a bősi vízi erőmű körüli jogi botrányért felelős állami cég teljes vezetése!

Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszter bejelentette az MH Manažment nevű cég felügyelő bizottságának leváltását, mégpedig azonnali hatállyal.

Repül a bősi vízi erőmű körüli jogi botrányért felelős állami cég teljes vezetése!
Peter Žiga (Fotó: TASR)

A miniszter szerint a cég vezető szerveinek fellépése a bősi vízi erőmű feletti jogok gyakorlásának visszaszerzése kapcsán folyt döntőbírósági per kapcsán nem volt éppen professzionális. Ismert, ugye, hogy az államnak valszínűleg több milliós - jelen állás szerint legalább 17,6 millió eurós tiszteletdíjat kell fizetnie a perben az államot képviselő, és a Smerhez közel álló Radomír Bžán ügyvédi irodának. Korábban arról is szó volt, hogy ez az összeg 70-80 millió euróra rúghat.

Žiga leszögezte, hogy a következőkben módosítanak a társaság alapszabályán, majd változásokat eszközölnek a cég igazgatóságánál is. Ergo onnan is kirúgnak mindenkit.

A miniszter a mai menesztésekkel együtt ki is nevezte a felügyelő bizottság új tagjait, akik végrehajthatják az alapszabálymódosítást, majd dönthetnek az igazgatótanács sorsáról.

"Az új vezetéstől azt várom el, hogy biztosítsa, a jövőben hasonló szituációk ne ismétlődhessenek meg" - szögezte le Žiga, aki szerint a vezetés viselkedése miatt a hírekben nem az szerepel, hogy az állam júliusban a döntőbírsági ítéletnek köszönhetően visszanyerte a bősi vízi erőmű feletti irányítást, hanem az, hogy mekkora összeg vándorol majd ki az államkasszából az ügyvédeknek.

Figyelmeztetett, hogy a cégnél végzett ellenőrzés hibákat tárt fel az ügyvédi szolgáltatásokra kiírt közbeszerzésnél is, mivel hiányzott egy objektív mechanizmus, amely alapján megítélték volna a pályázatokat. Úgy véli, a versenybe bekerült társaságoknak tovább kellett volna versenyezniük az egyes esetekért, és a legjobb ár szerint kiválasztani valamelyiküket.

További problémát lát abban, hogy a tiszteletdíj összegéről csak akkor kezdtek egyeztetni, amikor az egész per már lezajlott.

Žiga kiemelte, hogy a 77 millió eurós tiszteletdíjba soha nem ment volna bele, és nem elégedett a tárgyalások útján elért 17,6 millióval sem. "Véleményem szerint a perelt összeg 1, de maximálisan 2%-a körül szabadna mozognia, ennyit tesz ki a törvényes tarifa" - húzta alá.

Az ellenzék sem elégedett a kiharcolt tiszteletdíj-csökkentéssel, se nem tartja elegendő lépésnek a vezetés leváltását, olyannyira, hogy továbbra is össze akarja hívni a parlament rendkívüli ülését, hogy ott oldják ezt a helyzetet.

(TASR)