Repülőgépeket indítanának a külföldi diákokért az ausztrál egyetemek

2020. június 17. - 12:38 | Külföld

Két nagyobb ausztrál egyetem szerdán közölte: azt tervezi, hogy repülőgéppel szállít vissza az országba több száz külföldi diákot, akit a koronavírus-járvány miatti határlezárások kényszerítettek arra, hogy félbehagyja tanulmányait.

Az ausztrál fővárosban található két intézmény, a Canberrai Egyetem és az Ausztrál Nemzeti Egyetem közölte: 350 diák térhetne vissza júliusban az országba, hogy a karantén leteltével folytathassa tanulmányait. A tartomány vezetői elfogadták a tervet, már csak a központi kormány engedélyére várnak - tájékoztattak.

Egy egyetemi szóvivő elmondta: a járat egy térségbeli közlekedési csomópontból indulhat útnak Ausztráliába, hogy több ország diákjai is visszatérhessenek. A külföldi diákok jelentős bevételi forrást jelentenek az ausztrál egyetemeknek, huzamosabb távollétük dollármilliárdos veszteségekkel járhat.

Ausztrália márciusban zárta le határait a koronavírus-járvány miatt.
Bár a kormány közölte, hogy legalább 2021-ig zárva maradnak a határok, Scott Morrison miniszterelnök hangsúlyozta: reméli, a helyzet lehetővé teszi, hogy az egyetemek júliusban megkezdhessék a külföldi diákok visszaszállítását az országba.

A canberrai egyetemek döntése érzékeny időszakban érkezett. Peking egy héttel korábban azt javasolta a kínai diákoknak, hogy a kínaiakkal szembeni fokozódó előítéletesség és a rasszista incidensek növekvő száma miatt gondolják át újra, hogy akarják-e Ausztráliában folytatni tanulmányaikat. Az ausztrál kormány visszautasította Peking vádjait.

Eközben Simon Birmingham, a kereskedelemért, turizmusért és befektetésekért felelős miniszter aláhúzta: nem valószínű, hogy Ausztrália idén megnyitja határait a külföldi turisták előtt. Birmingham szerint a határzár kulcsfontosságú volt abban, hogy az ország sikeresen gátat szabott a koronavírus terjedésének.

Ausztráliában jelenleg 7370 fertőzöttről és 102 halálos áldozatról tudni. Az Ausztráliai Statisztikai Hivatal szerint idén májusban 99 százalékkal kevesebb külföldi érkezett az országba, mint tavaly ilyenkor.


MTI