A részeg sofőrök növelik a balesetek előfordulásának a kockázatát – ezek az intézkedések jelenthetik a megoldást

2022. október 4. - 07:58 | Belföld

Az ittas sofőröknek csökken a reakcióidejük, nem tudják felmérni a veszélyt és nagyon elszántak, ezáltal nő a közúti balesetek kockázata is – nyilatkozta Ľubomír Okruhlica, a Kábítószer-függőséget Kezelő Központ (CPLDZ) igazgatója, valamint az egészségügyi minisztérium fő szakértője a drogfüggőség kezelésére.

A részeg sofőrök növelik a balesetek előfordulásának a kockázatát – ezek az intézkedések jelenthetik a megoldást
Illusztráció (Fotó: Rendőrség - Facebook)

Okruhlica a vasárnap történt, öt halálos áldozattal járó közúti balesetet követően tartott sajtótájékoztatót hétfőn, figyelmeztetve az ittas vezetés veszélyeire. Szerinte emelni kellene a korhatárt, hogy 21 év fölött lehessen csak alkoholt vásárolni.

„21 év fölött nagyon ritkán válik az emberből rendszeres iszákos. Ebben a korban valóban már csak közepes mértékkel iszik” – mondta a szakértő, aki szerint akkor válhat nehéz esetté egy ember, ha 15-16 évesen kezd el inni, és közben elérhető számára az alkohol. Azt javasolja továbbá, hogy tiltsák meg az alkoholgyártóknak, hogy sport- vagy kultúreseményeket támogassanak, ugyanis úgy véli, hogy ez a fiatalokat célozza és a rendszeres alkoholfogyasztásra ösztökéli őket. Javasolja továbbá a médián keresztüli alkoholreklámok betiltását is.

Okruhlica további intézkedésként említi az alkoholos italok árának egységesítését, hogy ne lehessen kapni olcsó alkoholt. „Ha egy alkoholos ital drága, akkor azt csak a gazdagabbak engedhetik meg maguknak, és többségében nem fiatalokról van szó” – mondta a szakértő, aki szerint így kevésbé áll fenn a függőség kialakulásának a veszélye.

Hozzátette, hogy a központban találkoznak olyan emberekkel, akiket ittas vezetésen érték. „Többségében olyanokról van szó, akiket elkaptak a rendőrök, és bizonyos alkoholszint volt bennük. Több ezren vannak évente, de ez csak töredéke az összes ittas sofőrnek” – mondta. Rámutatott, hogy nagy problémát jelent az is, ha valaki azért marad józan, mert vezetnie kell. „Olyan sofőrökkel is találkoztunk, ráadásul hivatásosokkal, akik egész nap nem ittak, munka után viszont súlyosan lerészegedtek, reggel pedig absztinens állapotban voltak, de nem jelzett náluk a szonda” – mondta Okruhlica, aki szerint ezeknek az embereknek aztán gondot jelent összpontosítani a járművezetésre.


TASR/para

Címkék: ittas vezetés, alkohol