Reszketés nélkül is képesek növelni a testhőmérsékletet az izmok

Reszketés nélkül is képesek növelni a testhőmérsékletet az izmok. A testmeleg növelésének eddig ismeretlen mechanizmusát fedezték fel a Bécsi Állatorvosi Egyetem kutatói. 

A Scientific Reports című szaklapban közölt tanulmányuk szerint a mechanizmus biztosítja, hogy az újszülött emlősök úgynevezett barna zsírszövetek hiányában mindenféle izomremegés nélkül is túléljék a nagyon alacsony hőmérsékleteket. 

Az emlősök és madarak endoterm állatok, testhőmérsékletüket a külső hőmérséklettől függetlenül állandó értéken tudják tartani. Ez a hőszabályozás többek között az izomremegés következében valósul meg, de a barna zsírszövetek szerepet játszanak abban, hogy remegés nélkül is megvalósuljon a hőtermelés. 

A Bécsi Egyetem szerint azonban a madaraknak és emlősöknek csak 20 százaléka rendelkezik a testzsír ezen fajtájával.

Csupán nemrég derült ki a kutatók számára, hogy a barna zsírszövet nélkül élő állatoknál is megvalósulhat az izomban a remegés nélküli hőtermelés (Muscle nonshivering thermogenesis - NST). Ez egy olyan biokémiai mechanizmus, amely izom-összehúzódások nélkül gerjeszti a hőt.

A tudósok megvizsgálták, hogy vajon az újszülött vaddisznók az alacsony tavaszi hőmérsékletek ellenére képesek-e stabilan tartani testhőmérsékletüket ennek a mechanizmusnak a segítségével. A kutatók arra jöttek rá, hogy a kismalacok hőtermelése folyamatosan fejlődött életük első öt napjában, holott az izomremegés intenzitása csökkent. 

A biokémiai elemzések is arra utaltak, hogy erősödik az NST hatása.

"Eredményeink azt sugallják, hogy a nagy emlősöknél, amelyeknél nincsenek barna zsírszövetek, az NST a hőtermelés fő mechanizmusa hideg okozta stressz esetén"

- mondta a kutatást vezető Julia Nowack.

Ez alátámasztja azt az elméletet, amely szerint az izmokban történő remegésmentes hőtermelés fontos szerepet játszott az endoterm hőszabályozás evolúciós fejlődése során. A magas és stabil testhőmérséklet környezeti tényezőktől független szabályozása az egyik legfontosabb mechanizmus, amely az emlősök és madarak evolúciója során kialakult.

(MTI)