„A részleges mozgósítás kihirdetésével az egész világ előtt elismeri az orosz katonai erők vereségét Ukrajnában“ – szlovákiai politikusok is reagáltak Putyin őrületére

2022. szeptember 21. - 11:29 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) szlovák miniszterelnök határozottan elítélte az orosz "álreferendumokat" Ukrajna megszállt területein. Illegális annektálásról beszél, amit nem szabad elfogadni.

„A részleges mozgósítás kihirdetésével az egész világ előtt elismeri az orosz katonai erők vereségét Ukrajnában“ – szlovákiai politikusok is reagáltak Putyin őrületére
Fotó: TASR/AP

Heger kiemelte, hogy támogatja Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának megőrzését.

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter azt feltételezi, hogy a Kreml "álarcként", az Orosz Föderáció határainak megváltoztatására használja majd a megszállt területeken tartott népszavazások eredményeit.

A védelmi miniszter szerint a Kreml a népszavazások után "minden rendelkezésre álló erővel" meg fogja védeni az új "orosz" területet, és a Nyugat támogatását az új terület elleni ukrán offenzívához "Oroszország elleni támadásként" fogja minősíteni. "Putyin így teremti meg a feltételeket a Nyugat nukleáris támadással történő zsarolásához" - jegyezte meg Naď, hozzátéve, hogy ez nem egy forradalmi fejlemény, már február 25-én is vázolt egy hasonló forgatókönyvet.

„Putyin a részleges mozgósítás kihirdetésével az egész világ előtt elismeri az orosz katonai erők vereségét Ukrajnában. Ezzel a döntésével azonban újabb embereket küld a halálba. Katonákat és ártatlan civileket, és a mi szabadságunkat is még jobban veszélyezteti. Ezt a háborút Putyin robbantotta ki, ő az, aki befejezheti. Ehelyett úgy döntött, hogy folytatja ezt az értelmetlen öldöklést. Őrület“ – reagált a közösségi oldalán Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke.

„Ma megtudtuk, hogy Putyin nem akarja azt, ami után mindannyian vágyakozunk. Putyin nem akar békét, hanem háborút akar hosszú hónapokon, akár éveken át. Mindenki, akik a tereken békegalambbal hadonászott, orosz zászlót tett a profilképére és elutasította a szankciókat, ma tudatosíthatja, hogy az agresszor oldalán áll, aki számára az emberi életek semmit nem jelentenek és aki az európai egység megbontásával feszültséget akar teremteni köztünk. Ezért nagyon fontos, hogy Európa országai kitartsanak egymás mellett és az unió egységes maradjon“ – véli Rigó Konrád a Szövetség Híd platformjának vezetője.

Kapcsolódó cikkek:

(TASR)