Rétisasok tetemeire bukkantak Negyeden, valaki megmérgezte őket

2018. október 25. - 12:46 | Régió

Három rétisas tetemére bukkantak rendőrök és a ragadozó madarak védelmét szolgáló egyesület tagjai egy közös szolgálatteljesítés közben Negyeden (Vágsellyei járás) szerda délután.

Rétisasok tetemeire bukkantak Negyeden, valaki megmérgezte őket
Rendőrségi felvételek - további képekért kattints!

Božena Bruchterová rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a helyszínelés során megállapították, hogy a madarakat a jelek szerint megmérgezték. A védett rétisasok elpusztulásával 17 970 eurós kár keletkezett.

A rendőrség növények és állatok védelmének megsértése vádjával indított eljárást.

Nem ez volt az első eset, hogy mérgezett maradak tetemeire bukkantak az országban. 2015 tavaszán több ragadozó madár, egerészölyv tetemére, valamint egy karbofuránnal szennyezett sertéstüdőre találtak a Csallóközben, Balony környékén. A helyi vadászszervezet bizonyos tagjai állítólag ilyen módon akarták azt elérni, hogy az apróvadállomány magasabb legyen. Az üggyel kapcsolatban a napokban tartottak bírósági tárgyalást.

Idén márciusban Tardoskedden találtak elhullott ragadozómadarakat. A három egerészölyvet, valamint a két barna rétihéját feltételezhetően elpusztult galambok és fácánok tetemei által mérgezték meg. 2017 decemberében egy mérgezett királysas tetemére bukkantak Deákin.

Kapcsolódó cikkek:

„Megmutatták, hogyan kell lerakni a mérgezett belsőséget” – elkezdődött a balonyi madármérgezési ügy tárgyalása
Egy tardoskeddi vadász otthonában találtak karbofuránt, amivel a madarakat mérgezik
Legkevesebb 47 különleges madarat mérgeztek meg egy hónap alatt
Újabb ragadozó madarak tetemére bukkantak
Mérgezett királysast találtak Deákin!

noviny.sk/para